IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандската Dietsmann преговаря за придобиването на Енергоремонт-Холдинг

Преговорите се водят отскоро и се очаква сделката да се финализира в рамките на 2017 г., коментираха пред Investor.bg от компанията

18:02 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международен инвеститор преговаря за придобиване на контролен пакет от акции от „Енергоремонт-Холдинг“ АД, потвърди пред Investor.bg Иван Личев, председател на Управителния съвет и финансов директор на холдинга. 

"Ръководството на „Енергоремонт-Холдинг“ АД е уведомено за започнали преговори между акционери на дружеството и холандската Dietsmann за придобиване от потенциалния инвеститор на контролен пакет акции. Имаме уверението на инвеститора за сериозността на намеренията му, поради което са изготвени и уведомления до КФН и КЗК", заяви Личев. 

Той обаче посочи, че компанията не е информирана за подробности относно параметри на преговорите.

Става ясно, че преговорите се водят отскоро и се очаква сделката да се финализира в рамките на 2017 г. при достигане на договореност между страните.

От гледна точка бъдещото развитие на „Енергоремонт-Холдинг“ АД според Личев сделката ще доведе до позитиви в няколко направления като диверсификация на клиентите, разширяване на дейностите на компанията и достъп до нови пазари.

"Очакваме в резултат на инвестиции, насочени към разширяване на възможностите, компанията от локална да стане регионална", заяви той. 

Не става ясно обаче дали инвеститорът планира да продължи да развива компанията като публична, или възнамерява да я отпише от търговия на Българската фондова борса.

Основната дейност на потенциалния инвеститор е в областта на глобални услуги по експлоатацията и поддръжката на съоръжения в нефтената и газовата индустрия, в областта на комуналните услуги и в други промишлени сектори, включително в областта на минното дело. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
От съобщение, публикувано на сайта на БФБ, става ясно, че Дийтсман Н.В. (Dietsmann N.V.) ще подаде до Комисията за защита на конкуренцията искане за разрешаване на концентрация между дружеството и „Енергоремонт-Холдинг“ АД.

Към 31 декември 2016 г. капиталът на холдинга е в размер на 19 213 700 лв. с четири юридически лица, притежаващи номинално над 5 на сто от акциите с право на глас. Това са "Миления 77" ООД с 33,03%, "Българска енергетика" АД с 32,09%, "Нови енергийни и индустриални технологии" АД с 21,59%, "Геоприбор" ЕАД с 10,8% и други с 2,49%.

Новата 2017 година започна със силен старт за „Енергоремонт Холдинг”. Холдингът и „Лукойл Нефтохим Бургас”АД  подписаха два нови договора на обща стойност 88,1 млн. лв.

През май пък стана ясно, че Енергоремонт Холдинг е продал изцяло дяловото си участие в "Лоунуол Лейбъраторийс" Инкорпорейтид, като сделката позволи на дружеството да покрие част от натрупаната загуба.

Консолидираният отчет към края на март показа печалба в размер на 116 хил. лв. спрямо загубата от 626 хил. лв. „Отчитаме печалба, макар и малка, в резултат на оптимизиране на оперативната дейност и намаляване на разходите. Осъществили сме намаление на разходите за външни услуги. Приходите от дейността ни се увеличават", коментираха от компанията пред Investor.bg.

След новината във вторник акциите на Енергоремонт Холдинг поскъпнаха със 7,6% до 3,35 лв. за брой, а от началото на годината ръстът в цената им е с над 58% при пазарна капитализация от 64,366 млн. лв.

„Енергоремонт Холдинг” АД е специализирана в ремонта, модернизацията и изграждане на енергийни мощности и съоръжения, производството, доставката и монтажа на енергетично оборудване в ТЕЦ, АЕЦ и ВЕЦ, осъществяването на проекти ”под ключ”. Тя работи в енергетикатата, транспортната инфраструктура, енергийната ефективност, минната и нефтено-газова промишленост. 

Свързани компании:

Дитсманн Енергоремонт Холдинг АД(6EG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още