IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерес към отделни качествени акции на БФБ

С дебютиралата емисия на Интерсолар не се сключиха сделки, а обикновените акции на Химимпорт отбелязаха историческо дъно

14:27 | 18.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Интерес към отделни качествени акции на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,8% в първата сесия за седмицата до ниво от 290,83 пункта при оборот от 335 хил. лв. BG40 спадна с 0,6% до 109,02 пункта, BGTR30 прибави едва 0,01% до 242,54 пункта, а BGREIT нарасна с 0,9% до 68,42 пункта.

“Изборите в Гърция стимулираха инвеститорите и у нас да купуват определени качествени акции, което помогна за известен ръст на SOFIX. Сравнително голямо беше търсенето при Адванс Терафонд и другите ликвидни дружества за недвижими имоти, особено с профил инвестиции в земеделска земя. Някои бивши сини чипове впечатлиха с подготвяните от тях нови финансови гимнастики. Това логично доведе до пореден отлив на доверие от техните позиции, като акциите на Химимпорт отбелязаха дъно за всички времена от 0,98 лева за бройка. Но, както се казва... за тях по-добре нищо”, коментира за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус Капитал.

Химимпорт АД отчете 4% ръст на консолидираната печалба до 37 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г., благодарение на ръста от 97% до 43 млн. лв. при нетните разлики от операции с финансови активи и инструменти.

Консолидираните продажби намаляха с 9% на годишна база до 124 млн. лв., като спадът щеше да е по-силен, ако не беше повишението на продажбите в раздел Други със 192% на годишна база до 29,3 млн. лв.

Търговията на пазара на акции на БФБ днес възлезе на 426 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Индустриален Холдинг България (0%) – 184 хил. и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (+1,4%) – 86 хил. лв. При други 4 емисии оборотът бе между 10 и 30 хил. лв.

Търгуваха се общо 49 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 19/18, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силно повишение са акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+1,9), а с най-голям спад са книжата на Ломско пиво (-8,6%) и Спарки Елтос (-8,3%).

Днес бе борсовият дебют на книжата на Интерсолар Варна АД, които бяха регистрирани за търговия на БФБ, но сделки не се сключиха, а единствената оферта „купува“ е за 2 730 акции при цена от 1,50 лв. за брой.

Интерес към соларния проект има от пенсионни фондове, обмисляли сме и листване във Варшава, но нека да видим интереса в София, заяви собственикът Красимир Узунов.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Всички акции за много качествени! :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още