Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

IPO фонд ще подпомага малки и средни компании да се листват на борсата

Такъв тип фонд може да се създаде и за компании на регулиран пазар

IPO фонд ще подпомага малки и средни компании да се листват на борсата

Водещата Вероника Денизова и доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.  Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На европейско ниво се налагат т. нар. IPO фондове, които не просто инвестират в листнати компании, а им помагат в процеса на публично излизане. Това провокира БФБ и Фонда на фондовете да си сътрудничат за създаването на такъв фонд, който да инвестира специално в обещаващи компании, като им помогне да станат публични. Това обявиха по  време на Investor Finance Forum Александър Георгиев, изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Фонда на фондовете, и доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

„Голямата цел на съществуването на Фонда на фондовете беше да улеснява достъпа на финансиране на българските компании. В инициативата на БФБ за пазар Beam видяхме възможност за добри инвестиции на нашите фонд мениджъри, заяви Георгиев.

БФБ вече подбра 20 компании, половината от които стартъпи, другата половина малки и средни предприятия, на базата на много добре организирани критерии, които ще участват в програмата през следващите 12 месеца. Идеята на БФБ е всяка година да се избират нови 20 компании, които да получат чрез пазара за растеж достъп до институционално инвестиране.

„Идеята не е те непременно те да се листват на пазара за растеж Beam или да правят IPO на регулиран пазар, а по-скоро институциите да започнат да комуникират и да има обратна връзка. Всички бяха много ентусиазирани. Така на тези компании ще дадем видимост и достъп до инвеститори, като един от начините, по които това ще се случва са стратегическите срещи, които правим“, обясни изпълнителният директор на БФБ.

По думите му това ще помогне както на компаниите, така и на институциите, които ще могат да си подберат по-добре инструментите, с които да финансират компаниите.

Още по темата

„Нашите очаквания са тези дружества да получат стойност от самата кампания, като впоследствие станат посланици на тази програма. Някои от тях ще вземат решение за листване на БФБ, но други не. Въпросът е дали искат да се развиват по-агресивно и да търсят нови капитали. А привличането на капитал води до мултиплициране на възможностите за развитие на компаниите“, заяви Моравенов.

Той допълни, че такъв тип фонд може да се създаде и за компании на регулиран пазар. Така от една страна ще се финансират компании с добър растеж, но и други, които имат нужда от дялово финансиране.

Георгиев сподели мнението, че това е един от начините да се помогне на българския бизнес. Към момента най-голямото предизвикателство е компаниите да преодолеят последиците от коронакризата. Задачата пред голяма част от тях е намирането на клиенти“, заяви Георгиев, като посочи, че се наблюдава спад от над 40% на търговския оборот в МСП сегмента.

В същото време големи компании, чиито бизнес расте на фона на пандемията, например тези, обвързани с онлайн търговията, имат нужда от финансиране. В момента наблюдаваме изключително търсене на дългово финансиране, посочи директорът на Фонда на фондовете.

„Напоследък посланието ни е това колко ресурс стига до крайните получатели. Върху това сме се фокусирали. Огромен ресурс е на разположение на фонд мениджърите – имаме четири алтернативни инвестиционни фонда, които имат на разположение 224 млн. лв. Покритието им е от стартъпи до компании в по-зряла фаза. Всеки търсещ финансиране, може да презентира своите идеи пред тях“, даде съвет Георгиев.

Фондът работи и по антикризисен гаранционен инструмент, който е в помощ на банките, за да увеличим техния апетит за риск. Така банките ще могат да финансират компании, които не биха финансирали при други условия, като в същото време ще предоставят и по-изгодни условия.

Моравенов от своя страна обобщи, че в кризисна ситуация доста по-трудно се търсят пари. Той не скри проблемите, с които борсата се бори от години. „На нашата борса за трета поредна година основният индекс е на минус, тези негативни новини са факт и отразяват икономиката на държавата. От друга страна, тази година изпреварва последните две години по брой сделки, което означава, че борсата е станала по-ликвидна в момент на криза“, подчерта той. Набраният капитал през БФБ тази година е за над 300 млн. лв., IPO-то е само едно, но за сметка на това се случват много увеличения на капитали.

Oще новини от форума четете тук! 

Събитието се провежда с генералното партньорство на Първа инвестиционна банка и подкрепата на „Фондът на фондовете“,  Amundi Asset Management, Telelink Business Services, Schroders, Software Group, ЕвроФинанс, ActivTrades, Българска фондова борса, Централен Депозитар, TBI Bank.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Проблема е, че не искат "копелетата" да са истиски публични. Искат евтини парички...но не искат истинска публичност. Няма да стне. А тия пичове щели да подпомагат....интересно кого ще подпомагат.

Още от Новини и анализи
"М+С Хидравлик" прогнозира 86% ръст на продажбите през юни