IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани на акционерите на БФБ да гласуват сделката за дял от "Капман"

Регулаторът се намесва в казуса почти месец, след като съветът на директорите на борсата се отказа от сделката заради реакцията на инвестиционната общност

18:15 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Почти месец, след като Съветът на директорите на Българската фондова борса (БФБ) сам се отказа от сделката за дял от инвестиционния посредник „Капман“, Комисията за финансов надзор (КФН) забрани на БФБ да подлага на гласуване сделката на предстоящото извънредно общо събрание на акционерите на 30 ноември.

БФБ съобщава, че с решение на зам.-председателя на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, е постановена принудителна административна мярка, с която публичното дружество „Българска фондова борса“ АД се задължава да не подлага на гласуване на извънредното общо събрание на акционерите мотивирания доклад на съвета на директорите на БФБ за целесъобразността и условията на сделката, както и точката за овластяване на членовете на съвета на директорите за сключването ѝ.

На 21 октомври БФБ обяви, че планира да придобие дял до 45% от инвестиционния посредник "Капман" и стратегическо участие в многостранната система за търговия „MTF Sofia“ на „Капман“. Тогава дружеството обясни, че целта е развитието в синергия на многостранните системи за търговия на БФБ и "Капман".

БФБ обяви цена на сделката от 5,5 млн. лева.

Заради реакцията на инвестиционната общност обаче седмица по-късно съветът на директорите на БФБ обяви, че се отказва от сделката и ще работи за развитието на пазар на деривати, в това число и формирането на клирингова институция за обезпечаване на разплащанията и непрекъсваемостта на този бъдещ пазар. 

БФБ и „Капман“ притежават единствените в България многостранни системи за търговия. На „MTF Sofia“ обаче могат да се търгуват освен листвани на БФБ дружества и валутни деривати и енергийни контракти.

БФБ е дружество с мажоритарен собственик Министерството на финансите, така че евентуална сделка трябва да бъде одобрена от финансовия министър. Борсата обяви сделката, без да е имало консултации с ведомството, и така и не даде отговор защо не се е търсило споразумение за придобиване само на "MTF Sofia" или на контролен пакет в инвестиционния посредник.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още