IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови инвеститори ще последват предлагането на „Градус“

Ваучерната схема на ЕС за покриване разходите на компании за листване на борсата се очаква да започне да работи до края на годината, посочи Димитър Георгиев

10:28 | 20.06.18 г. 3
Нови инвеститори ще последват предлагането на „Градус“

Без съмнение IPO-то на „Градус“ е най-значимото събитие на българския капиталов пазар за годината и ще е едно от най-големите IPO-та в региона. Още по-значим е фактът, че то се постига при сегашното положение на пазара, ниските обеми и съвсем различните пазарните оценки в сравнение с 2007 г., когато е отчетено и най-високото IPO. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционния посредник "Елана Трейдинг", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му IPO-то на „Градус“ е второто по големина в историята и това е успех и за "Градус", и за българския капиталов пазар.

Според него постижението на листната компания е заради това, че се случва при ниски обеми и пазарни оценки в сравнение с IPO-та от 2006 и 2007 г., „когато SOFIX беше близо 2000 пункта, а сега е 600 пункта“.  

„Успехът на IPO-то на "Градус" се дължи най-вече на доверието на институционалните инвеститори, което компанията успя да спечели. Очаква се в следващите дни да бъде разкрита повече информация кои са тези инвеститори. Огромен беше интересът и от индивидуални инвеститори“, посочи експертът.

Георгиев е на мнение, че е крайно време собствениците на бизнес и българските предприемачи да видят, че има възможност за набиране на капитал през Българската фондова борса.

Ръководителят на "Финансови пазари" в инвестиционния посредник "Елана Трейдинг" коментира, че все по-подходящи стават условията за листване на пазара и вероятно ще има нови IPO-та съвсем скоро.

Той добави, че програма на Европейския съюз, която изцяло покрива разходите на компании, които искат да се листнат на борсата – т. нар. „ваучерна схема“, се очаква да започне да работи до края на годината, което също ще окаже положително влияние.

Като единствен негативен фактор след IPO-то на „Градус“ Георгиев посочи, че немалко инвеститори на борсата са продали акции, за да финансират своето участие в „Градус“, други пък са отложили свои покупки по същата причина и това, в комбинация с ниската ликвидност, е довело до спад на пазара.

Кое е най-голямото IPO на българския капиталов пазар? Защо има интерес към акции на компании от хранителния бизнес? Ще бъде ли заразителен примерът на  „Градус“ за набиране не само на акционерен, но и на дългов капитал? Изгодно ли е да се купуват американски акции в момента?

Вижте целия разговор във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
popo323
преди 5 години
Какво да кажа ! Може би мислиш ,че доброволните пенсионни фондове са наистина доброволни , те са напълно задължителни по закон за всеки работещ се . Ако не са те БФБ днес едва ли ще съществува , но те просто на практика губят парите на работещите влагайки ги на борсата и фалита им е неизбежен , но много ще се окраде от тях . Те са най сладката схема за кражби в държавата в момента . Проблема е че открадват ежемесечно парите на бъдещите пенсионери .За българският пазар какво да кажа , освен че той е за наивници , имам доста акции , но почти всичко е без съществено значение , макар че са от водещите дружества в момента , стотинките дивидент нищо не оправдават , а цените са повече от смешни , зависят изцяло от волята на мажоритара .Единствени акции които имам и които бих нарекъл някаква инвестиция са на Солвей Соди , всичко останало е просто смях , нищо че тук някои смешници , пишман разбирачи си ги приемат за много перспективни . БФБ е за наивници , които си мислят , че ще забогатеят , наивниците непрекъснато се сменят , виж измамните схеми на мажоритарите са почти едни и същи , измененията са минимални , разчитат на две основни неща , че хората забравят и че могат по добре да рекламират новата лъжа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
The_Bear
преди 5 години
Попо, не казвам, че говориш глупости, но една част от коментара ти ми подсказва, че никога не си бил на бг пазар. Това, което твърдиш за практика или именно, че е задължителено да участват, ами не е, всъщност наистина е договорено. За последната част от изречението си прав, има голяма вероятност да се повтори това явление, схемите са същите, като от едно време, българина уш помни, но е забравил, а реално българския тарикат е толкова ***, че нова схема трудно може да измисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
popo323
преди 5 години
Колко гордо звучи Листването се случва заради "доверието на институционалните инвеститори" , а на практика е съвсем различно !Някои лица предварително хитро са се договорили с така наречен пенсионен фонд , който ужким е доброволен , но на практика е задължителен да вкара милиони при тях , срещу щедра част от парите да се върнат под масата при определени лица .Тези "доброволни пенсионни фондове " работят с пари които не са техни и идеята колкото може повече от това да се открадне и при фалита им след някоя година да си имаме олигархчета точно както от фондовете , сега холдинги от Масовата привитизация .Когато фалират , или по точно дребните остатъци от тях се прехвърлят в държавният фонд , ще се търсят отговорни точно колкото и сега се търсят къде потънаха парите на хората вложени във фондовете на Масовата привитизация и как така от тях се пръкнаха " невинни "олигарси с милиарди , а *** няма нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още