IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът на Софийската стокова борса е нараснал с 25% за 2019 г.

Има ръст и при броя на сключените сделки - те са над 1100 за цялата година, заяви Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса

17:30 | 17.01.20 г.
Оборотът на Софийската стокова борса е нараснал с 25% за 2019 г.

Оборотът на Софийската стокова борса е 450 млн. лв., което е 25% ръст в сравнение с предходната година. Има ръст и при броя на сключените сделки - те са над 1100 за цялата година. Това е увеличение с над 11%, каза Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.  

Ръстът и оборотът не е самоцел, посочи Симов и заяви, че е имало активна търговия, както със зърно, така и с горива. 

"Това послужи да станем един универсален реален пазарен измерител за цените на стоките", каза той след представянето на отчета на борсата за 2019 г. 

Основните борсови стоки са отчели различни изменения в цените, като поскъпването при някои от тях е достигнало не повече от 30%. Активността на борсовите участници е била по-висока от 2018 г. 

 По думите му тези резултати се дължат и на активността на брокерите, но не само. 

"Клиентите също бяха по-активни. А може би и ние малко се самоусъвършенстваме - създадени сме преди 29 години", каза той. 

На борсата има и повече брокери. 

"Това е свободна професия, брокерите работят за своя интерес, защото колкото повече работиш, толкова повече може да получиш като приход. Има ръст, но и брокери, които отпадат от активната търговия", посочи Симов. 

За търговията със зърно и как тя се развива той даде пример със САЩ, където между 3 и 5% от търговията минават през борсата, а останалите 95% се сключват по борсови цени. Такава е и задачата на борсата у нас, посочи той. 

Най-активно търгуваните стоки отново са горивата, но това е традиция за Софийската стокова борса вече години наред, посочи експертът, както и зърното, на трето място са металите.

"Цените на пшеницата от септември насам са се вдигнали с 20-25%. Това е типично за зимните месеци, но и за по-активната търговия. Като че ли има вече недостиг на пшеница на отделните пазари", каза той. 

За цената на хляба, за която текат спекулации, той посочи, че фактори са не само пшеницата и нейната производна - брашното,но електроенергията, цената на горивата, и не на последно място човешкият фактор - трудовите възнаграждения. 

"Пазарите не индикират притеснения за основните борсови стоки - петрол, зърно", коментира Симов.

Прогнозата му е да се запази тенденцията за леко, но продължаващо поскъпване при зърнените култури. 

Има и разлики в тенденциите по света и у нас. Такава стока е олиото, което у нас поевтинява, а в световен мащаб поскъпва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още