IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ са изготвили отговор за МФ за мерките за събиране на вземанията

Неназовани депутати са питали за броя, общата сума и кредитите за оспорване на извършените прихващания в банката към 31 декември 2015 г.

11:30 | 25.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Синдиците на КТБ са изготвили отговор за МФ за мерките за събиране на вземанията

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са подготвили отговор за Министерството на финансите (МФ) във връзка с отправени от народни представители въпроси относно броя, общата сума и кредитите за оспорване на извършените прихващания в банката към 31 декември 2015 г. Това става ясно от седмичния отчет на Лазар Илиев, Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 18-22 януари, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тримата синдици са изготвили и отговор относно искането от неназованите народни представители и за оповестяване на пълните данни за лицата, придобили вземания от КТБ след поставянето й под специален надзор.

Двете запитвания са описани в отчета като свързани с „предприетите мерки за събиранията на вземанията на КТБ и попълване масата на несъстоятелността“.

В седмичния отчет на Илиев, Донов и Маринова имената на народните представители не се споменават. Вероятно става дума за депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, които вече няколко пъти отправяха въпроси към финансовия министър Владислав Горанов и Фонда за гарантиране на  флоговете в банките (ФГВБ) за работата на синдиците.

Едно от техните искания беше докладът на Alix Partners, международната компания, която през юни 2015 г. беше наета да проследи активи на КТБ, да бъде оповестен публично.

След срещата на бизнеса с правителството миналата седмица, на която Владислав Горанов, коментира, че изводите в доклада ще останат тайна, друг депутат – Гроздан Караджов от Реформаторския блок, отново повдигна въпроса защо информацията в документа няма да бъде разгласена публично.

Очаква се в следващите дни Владислав Горанов да коментира въпросите въз основа на изготвените от синдиците отговори, пратени с копие до ФГВБ. Поне това се случи след отправените запитвания относно доклада на AlixPartners миналата година.

По отношение текущата работа на международната компания в отчета на синдиците пише, че „продължава привеждането в изпълнение на конкретни действия по казуси, свързани със събиране на вземанията на КТБ въз основа на направените препоръки“.

Общо 70 521,40 лв. са събрали синдиците на КТБ от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката в третата седмица на януари.

От тях 14 533,66 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 49 142,98 лв. - от физически лица, а 6 844,76 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“. Отново в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.

През седмицата 11-15 януари синдиците са върнали общо 471 179,46 лв. По-голямата част от парите, или 465 186,36 лв., всъщност е реализирана доходност по държавни ценни книжа. Останалите средства, събрани по дължими кредити, са в размер около 6 хил. лв.

През отминалата седмица Илиев, Донов и Маринова са изпратили искане до ФГВБ за одобряване на бюджета за разноските по несъстоятелността на банка за предстоящия месец февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Стига сте хвърляли прах в очите на хората! Искаме да видим виновника за краха на пирамидата - Цветан Василев в затвора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още