IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соболевски: Борсата в Букурещ е склонна да се присъедини към SEE Link

Борсовите измерители на платформата може да не бъдат базирани изцяло на пазарните капитализации на компаниите

15:07 | 11.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса Людвик&nbsp;Соболевски. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса Людвик Соболевски. Снимка: Архив Ройтерс

Борсата в Букурещ може да стане осмата от региона на Югоизточна Европа, която да се присъедини към регионалната платформа SEE Link. Това заявява главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса Людвик Соболевски пред списание Emerging Markets.

„Наблюдаваме този проект много внимателно, а географската композиция става много интересна“, коментира той. „Сега сериозно обмисляме възможността да се включим“.

 

Това е промяна в мнението на Соболевски, който беше скептичен към инициативата, когато тя стартира през 2014 г. Тогава единствените членове бяха България, Хърватия и Македония.  

За тази промяна сигнализира по-рано през годината и в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria  изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев, като разкри, че и борсата в Букурещ проявява интерес към SEE Link, но предстои да разберем дали и Румъния ще се присъедини.

От началото на годината членовете на SEE Link се увеличиха бързо, като от януари заявки за присъединяване са подали четири борси. Борсите в Сърбия и Словения го направиха през февруари, следвани от тази в Босна и Херцеговина през март.

Най-голямото постижение на SEE Link, отбелязва изданието, дойде през април, когато към проекта се присъедини и Атинската фондова борса.

Яцек Кубас от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която подпомага проекта финансово, смята, че включването на гръцките акции ще бъде от ключово значение за привличането на международни инвеститори към платформата.

На 29 март SEE Link постигна и друго – беше сключена първата сделка между български и македонски брокери, пише Emerging Markets. От април започна и обявяването на основните борсови индекси, в които участват компании от страните основателки.

Занапред композицията на индексите ще бъде свързана с новите членове. Според Кубас борсовите измерители няма да бъдат базирани изцяло на пазарните капитализации на компаниите.

„Има опасност, ако Гърция се присъедини, акциите на компании от страни от ранга на Македония да имат малко влияние върху индексите“, смята той. „Ето защо трябва да намерим баланс“.

Следващата стъпка ще бъде да се свържат физически новите четири борси, което по думите на Кубас ще отнеме от три до четири месеца.

„След това ще направим SEE Link напълно оперативна след подписване на споразумения между брокерите“, добавя той.

Според директора „Местна валута и развитие на капиталовите пазари“ в ЕБВР Андре Куусвек SEE Link може да се разраства още.

„Колкото повече се увеличава ликвидният пул и списъкът с ценни книжа, в които да се инвестира, толкова по-голям интерес ще генерирате сред глобалната инвестиционна общност“, коментира Куусвек и добавя, че последното разширяване на SEE Link е подобрило привлекателността на проекта сред регионалните борси, измежду които и тази на Румъния. 

В предаването „InvestOr“ по Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на УД „Конкорд Асет Мениджмънт“ АД и член на Управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества Петко Вълков определи създаването на платформата като „приятна изненада“ . По думите му чрез новата платформа се целят два ефекта – по-лесен достъп на родните инвеститори до други пазари в региона и елиминиране на част от недостатъците на българската сетълмент система. 

Повече по темата четете тук

Темата за борсовата платформа SEE Link във форума следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още