Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX - първи по ръст в ЦИЕ през декември и четвърти по спад за 2015 г.

В Топ 3 по повишение са борсите в Латвия, Унгария и Словакия, а с най-много се понижиха индексите в Украйна, Гърция и Турция

SOFIX - първи по ръст в ЦИЕ през декември и четвърти по спад за 2015 г.

Снимка: Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

През декември основният индекс на българския фондов пазар - SOFIX финишира на първо място по ръст в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но изпрати 2015 г. на четвърто място по спад.

Последният месец на отминалата година донесе 5,82% повишение за българския борсов измерител, което му отреди челното място в своеобразната класация за най-добре представящите се индекси в региона, които Investor.bg следи.

По месечен ръст SOFIX бе първенец за последно в началото на 2014 г. За съжаление, 2015 г. донесе първата годишна загуба за индекса от 2011 г. насам.

Най-силен ръст през отминалата година бележат основните индекси на борсите в Латвия, Унгария и Словакия. OMX Riga изпрати годината с покачване от 45,66%, BUX добави 43,81% към стойността си, а словашкият SSI – 31,5 на сто. За сравнение – през 2014 г. пазарите в Латвия и Унгария бяха вторият и третият най-губещ, съответно.

Още по темата

През миналата година с най-много спаднаха основните индекси на борсите в Украйна, Гърция и Турция. Украинският PFTS се понижи с 37,79%, гръцкият ASE – с 23,58 на сто, а турският ISE 100 се смъкна с 16,33%. Веднага след тях е родният SOFIX със спад от 11,72% за годината.

Равносметката за индексите в региона на ЦИЕ през 2015 г. е следната - 8 се повишават, а останалите 11 – спадат. През декември пък 9 индекса финишираха на положителна територия, докато другите 10 отчетоха загуби. Най-големият месечен спад записа водещият индекс в Казахстан – от 6,49%.

Санкциите срещу Русия заради намесата в Украйна през 2014 г., политическата несигурност из целия регион, обезценката на валутите на редица страни в ЦИЕ и преоценката на по-рисковите инвестиции до голяма степен диктуваха поведението на инвеститорите през отминалата година. 

Ето как се представиха всички индекси през декември и през 2015 г. в сравнение с 2014 г.:

Таблица: Изчисления Investor.bg по данни на Bloomberg

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения