Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Тихомир Каунджиев: Тази седмица си припомнихме какво значи активност на БФБ

Според портфейлния мениджър в Карол Капитал Мениджмънт ще има раздвижване при банковите книжа при положителни новини за стрес тестовете или ERM II

Тихомир Каунджиев: Тази седмица си припомнихме какво значи активност на БФБ

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Основното събитие от изминалата седмица беше организираният на 12 юни „Ден за акции“. В този ден участниците на БФБ се активизираха и сключиха 905 сделки, което си беше рекорден брой на фона на борсовата активност от изминалата година. Много от дългогодишните участници на БФБ си припомниха с умиление времената, когато подобна борсова активност беше ежедневие и осмисляше усилията на брокерите и спекулантите на местната борса. В дните преди и след събитието активността на борсата беше изключително ниска, а броя на сделките не надхвърляше над 120 на ден.

Проследявайки динамиката на сделките в рамките на седмицата следва да отбележим, че най-силно поскъпване реализираха акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ (+7.75% WoW). Акциите на „Градус“ (+3.1% WoW) станаха интерес от страна на купувачи, след като в цената се калкулира гласувания от ОСА на дружеството дивидент от 0,095 лв. на акция. Сериозен интерес наблюдаваме и към други дивидентни акции като тези на „Фонд за недвижими имоти България“ и „Адванс Терафонд“, които към момента също се търгуват с дивидентни плащания, формиращи текуща дивидентна доходност от съответно 4,9% и 2,5%.

В страни от борсовите настроения останаха акциите на „Софарма“, които разочароваха своите акционери с липсата на гласуван дивидент след общото събрание от миналия петък. С понижение се търгуват и акциите на „Индустриален Холдинг България“, чието ръководство също не предложи дивидентни плащания от годишната печалба на холдинга. Интересно е да се отбележи, че и двете публични компании имат политика за обратно изкупуване на собствени акции.

До края на месеца очаквам борсовата активност да остане под влияние на евентуални новини, свързани с прегледа на качеството на активите и стрес тестове на шестте български банки от страна на ЕЦБ, както и евентуалната индикация от страна на правителството и централната банка, че имаме покана за присъединяване към банковия съюз и валутния механизъм ERM II. При позитивен сценарий очаквам инвеститорите да обърнат фокуса си към банковите книжа, търгувани на пода на БФБ.

Текстът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.
 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
8
 
1
das
преди 1 година
Това препоръка за търговия ли е, че банковите стрес тестове щели да са положителни и банковите книжа щели да се раздвижват?
Ами ако новините не са положителни?
Къде е КФН да каже дали подобна новина не е подвеждаща?

Още от Новини и анализи
SOFIX отписа 1,24% за седмицата