IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличение на разходите на "Спиди" свива печалбата за първото тримесечие

Приходите на дружеството растат, но повишението на разходите ги изпреварва

13:22 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Спиди АД</em></p>

Снимка: Спиди АД

Куриерската компания „Спиди“ АД отчита ръст на приходите през първото тримесечие на годината, но заради изпреварващия ръст на разходите печалбата отбелязва спад на годишна база. Това се вижда от отчета на дружеството, публикуван на сайта x3news.com.

Приходите от дейността на компанията възлизат на 56,743 млн. лева към края на първото тримесечие на годината при 50,513 млн. лева към края на първото тримесечие на 2021 г., което представлява ръст от 12,3%.

Общите приходи достигат 56,766 млн. лева, като се включат приходите от лихви и приходи от държавни финансирания (по някоя от схемите за компенсации или проекти) в сравнение с 50,559 млн. лева година по-рано.

Същевременно разходите на дружеството нарастват до 50,646 млн. лева към края на март спрямо 43,564 млн. лева към края на март 2021 г., или с 16,3%.

Разходите за материали на компанията се увеличават с над 100 хил. лева за периода до 2,485 млн. лева от 2,347 млн. лева (почти 6%). Увеличението се определя най-вече от разходите за гориво, които нарастват с 52% на годишна база заради цените. Всички останали разходи в тази група намаляват, отчита компанията.

Разходите за външни услуги достигат малко над 29 млн. лева при 25,1 млн. лева година по-рано, което представлява ръст от 15,5%.

Разходите за възнаграждения и осигуровки са за 13,542 млн. лева към края на март при 11,451 млн. лева година по-рано, като се увеличават с 18,3%.

Разходите за лихви се понижават в резултат на редуцирането на лихвените задължения и погасяването за задълженията по придобиването на „Рапидо“ и част от банковите кредити, допълват от компанията.

Нетната печалба на „Спиди“ към края на март спада с 12,5% до 5,508 млн. лева от 6,295 млн. лева година по-рано.

Като цяло дейността на компанията продължава да се движи от експанзията на онлайн търговията. Относително се задържат нивата на приходите от международните пазари, търси се активно и услугата Speedy CEE Economy, която предлага доставки с наложен платеж до Унгария, Хърватия, Словения, Словакия, Чехия и Полша.

Основният сегмент в международните пратки обаче - регионалната услуга Speedy Balkan (до/от Румъния и Гърция), реализира спад. Войната в Украйна също оказва съществен ефект върху търсенето на доставки на външни пазари.

Влияние върху дейността на куриерската фирма ще оказва и конкуренцията. Значителният потенциал на региона на Централна и Източна Европа и Балканите привлече интереса на нови играчи, което забавя разрастването на „Спиди“ в регионалните доставки.

В последната година акциите на „Спиди“ АД поскъпват с над 49%, а пазарната капитализация достига над 650,7 млн. лева.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още