IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Стоянов: Предвиждаме нова облигационна емисия след падежа на поредната

Делът на върнатите автомобили намаля до 2,5%, спрямо 5% през 2010 г. и 2011 г., заявява управляващият директор на Б.Л. Лизинг

08:45 | 23.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Венцислав Стоянов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Венцислав Стоянов. Снимка: Личен архив

Венцислав Стоянов* заема длъжността управляващ директор на Б.Л. Лизинг АД от януари 2009 г. Участва във всички концептуални проекти от създаването на Б.Л. Лизинг през 2000 г. досега. През Февруари 2003 г. постъпва като лизингов експерт в КИА МОТОРС БЪЛГАРИЯ, където се занимава с развитието на лизинговата дейност и оптимизацията на дейността в Б.Л. Лизинг. От началото на Март 2008 г. заема длъжността старши лизингов експерт и търговски посредник в Б.Л. Лизинг, след което е назначен за управляващ директор.

- Г-н Стоянов, на 25 юли 2012 г. падежира облигационна емисия на Б.Л. Лизинг АД. С какво са осигурени средствата за погасяването й?

С оборотни средства от постъпления, от развиване на основната дейност на дружеството и парични резерви на Б.Л. Лизинг АД.

- Предвиждате ли издаване на нова облигационна емисия?

Разбира се. Опитът ни с предишните емисии показа, че това е една доста привлекателна и приемлива форма на финансиране на дейността на дружеството и доколкото през годините от създаването му досега винаги сме се старали да го позиционираме стабилно на българския пазар. Подобен механизъм на финансиране удовлетворява както нашите потребности от привлечен капитал, който да инвестираме в основната дейност с цел постепенно, но трайно развитие на дружеството, така и тези на насрещната страна, заинтересована от стабилна и относително сигурна доходност на своите финансови инвестиции.

- Активите на Б.Л. Лизинг АД намаляват с около 10% през 2011 г. до 16 млн. лв. Какво е намалението на лизинговия портфейл?

Намалението е почти идентично. Ако питате за изменението на броя активни лизингови договори, промяната е около 7%. Имайте предвид, че Б.Л. Лизинг АД разполага основно с финансови (нематериални) активи, като трендовете се обуславят в значителна степен от пазарната конюнктура в страната и най-вече от възходите и паденията в автомобилния пазар у нас – сферата, в която оперираме.

Въпреки спада в бранша през 2011 г., респективно в дейността и на лизинговите компании, предлагащи автомобили на изплащане, смятам че успяхме да удържим в добри граници низходящия тренд, благодарение на разширяване на предлаганите от нас услуги в сферата на вторичните продажби на автомобили, както и гъвкави лизингови решения, за сметка на причисляването на трудносъбираемите вземания към несъбираеми (загуба) и трупането на употребявани автомобили на склад.

- Приходите ви от лихви намаляват с 22%, очаквате ли спадът да спре и кога?

С намалението на активите ни, логично намаляват и лихвите. Тук става дума по-скоро за абсолютни стойности, а не за относителни – спад в доходността и стабилността ни не се забелязва или поне не толкова съществено. За второто тримесечие на 2012 г. отчитаме ръст в броя на новосключените лизингови договори в размер на 56% спрямо първото тримесечие на годината до 117 броя. При трайна, макар и бавна, тенденция за нарастване на портфейла, очакваме бавно повишаване на приходите за около 2 до 2,5 години, доколкото тенденцията е продиктувана от средната срочност на активните ни договори, която е около 3,5 години.

- Кои марки автомобили лизинговате основно?

Основно КИА - приблизително 75% от лизинговия ни портфейл и Субару - с 20%. 5% други марки попадат в портфейла ни.

- Печалбата на Б.Л. Лизинг АД намалява с 43% на годишна база до 287 хил. лв. за 2011 г. На какво се дължи този спад?

По същата причина, поради която сме отчели намаления в лизинговия портфейл и нетните приходи от лихви – кризата в бранша. Спадът в търсенето на нови автомобили и покупателната способност на населението се отразява почти мигновено на специализираните лизингови компании, като нашата. За сметка на това се повиши търсенето на автомобили втора употреба и такива, които са върнати при нас поради невъзможност за изплащането им или иззети от некоректни лизингополучатели. Ние използвахме тази възможност може би най-удачно, за да стабилизираме портфейла си по отношение на трудносъбираемите си вземания и в същото време да предложим на тази част от нашите клиенти, които изпитват затруднения, възможни и приемливи решения.

Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още