Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Врявата на БФБ – София не успя да разклати индексите

Две от емисиите на БФБ – София днес бяха спрени за търговия

Врявата на БФБ – София не успя да разклати индексите

Снимка: Архив Ройтерс

Един от най-драматичните борсови дни през последните месеци приключи, без да окаже особено голямо влияние върху индексите на Българската фондова борса (БФБ – София).

Основния индекс SOFIX се понижи с едва 0,05%, а останалите три бяха нагоре в последния търговски ден от седмицата. Оборотът на регулиран пазар запази обичайните си нива в последните сесии от около 2 млн. лв.

Две от емисиите на БФБ – София днес бяха спрени за търговия – Неохим и Трейс Груп Холд, които бяха главните замесени в борсовата сага. Вчера БФБ обяви новите четири компании, които влизат в SOFIX и четирите, които излизат, но няколко часа след започване на борсовата търговия днес БФБ съобщи за допусната техническа грешка и направи нови рокади в състава на индекса. След като първоначално се раздели със SOFIX, впоследствие Неохим беше върната в индекса за сметка на Трейс, която беше изключена. 

За краткото време на търговия в сутрешните часове обаче бяха сключени 20 сделки с 12 480 акции на димитровградското дружество, а толкова голям пакет от книжа накара някои инвеститори да предположат, че ETF-ът, репликиращ основния ни индекс, е продал почти светкавично част от акциите на Неохим, които държи в портфейла си. След като обаче Неохим беше върната обратно в SOFIX, последствията за фонда могат да се окажат „солени“. 

Още по темата

По-рано днес в интервю за Investor.bg съоснователят на Expat Capital, управляващ Фонда върху SOFIX, Николай Василев, отказа да отговори конкретно на въпроса дали ETF-ът стои зад сключените сделки с Неохим.  „Четем новините и мълчим“, заяви той, като допълни, че ще следи случващото се в следващите часове и дни.

От изпълнителният директор на БФБ – София Васил Големански Investor.bg научи, че борсовият оператор ще предложи компенсации на ощетените от сутрешната търговия.

Обзорът изглежда така – акциите на Трейс поскъпнаха с 6,4% преди да бъдат спрени за търговия до 5,11 лв., Неохим прибави 5,8% към цената им до 55 лв.

Индустриален капитал холдинг отчете ръст от 5,7% до 3,6 лв., следвана от Индустриален холдинг България с повишение от 5,4% до 1,12 ле. Книжата на Доверие обединен холдинг поскъпнаха с 5,1%. От страната на губещите са Алкомет – със спад от 3,4% до 15 лв. , Еврохолд с понижение от 2,2% до 1,33 лв. и Софарма, чиито акции поевтиняха с 2,1% до 4,58 лв. Акциите на Холдинг Варна отчетоха спад от 12,7% до 30,10 лв. 

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ трупат нови загуби за седмицата