IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет, Неохим, Холдинг Варна и ИКХ напускат SOFIX

На тяхно място влизат Сирма груп холдинг, Доверие обединен холдинг, Индустриален холдинг България и Трейс груп холдинг

10:12 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на директорите на БФБ-София АД взе решение в състава на SOFIX да влязат Сирма груп холдинг АД, Доверие обединен холдинг АД, Индустриален холдинг България АД и Трейс груп холдинг АД, считано от 18 септември 2017 г.

От основния борсов индекс ще отпаднат Алкомет АД, Неохим АД, Холдинг Варна АД и Индустриален капитал холдинг АД и компаниите в индекса се запазват на 15.

Това е първата промяна в базата на SOFIX по новите критерии, като освен пазарна капитализация на свободно търгуваните акции (фрий-флоут) има и три критерия за ликвидност, а именно за оборот, брой сделки и спред.

БФБ-София публикува пълната класация, от която се вижда мястото на отделните компании. На 9-то  място се класира Софарма Трейдинг АД, но тъй като е от групата на Софарма АД и заедно надхвърлят изискването за до 20% дял на една икономическа група, в SOFIX влиза Трейс груп холд АД, което хваща „последният влак“ и влиза в 15-тицата. На 14-то място е М+C Хидравлик и така запазва мястото. 13-ти е Индустриален холдинг България, 12-ти е Доверие обединен холдинг и 11-ти Сирма груп холдинг .10-то място е за Албена, 9-то за Еврохолд България, 8-мо за Стара планина холд, 7-мо за Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, 6-то за ЦКБ, 5-то за Монбат, 4-то за ПИБ, 3-то за Адванс Терафонд, 2-ро за Софарма и 1-во за Химимпорт.

Динамични са последните позиции, затова и започваме класацията отзад-напред (от 15-то място). Само преди 6 месеца Индустриален холдинг България АД и Трейс груп холд АД напуснаха SOFIX, за да дадат местата си на Еврохолд България АД и Алкомет АД.

Ето че сега Индустриален холдинг България АД и Трейс груп холд АД се връщат, Еврохолд остава, а Алкомет изпада от индекса.

Тъй като Expat SOFIX ETF следва индекса SOFIX от септември 2016 г., всички тези промени го принуждават да купува/продава акции, което на родния неликвиден пазар води до сериозни промени в цените на влизащите и излизащите компании, за радост на спекулантите и за съжаление на вложителите във фонда.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

Алкомет АД(ALCM)

Неохим АД(NEOH)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още