IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов пътен възел в Бургас извежда трафика към южното Черноморие

Държавата ще положи огромни усилия Черно море да се изключи от зоните на конфликти, каза Бойко Борисов

14:51 | 15.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов откри нов пътен възел в Бургс, който извежда автомобилния трафик от вътрешността на страната към южното Черноморие, предаде БТА.

На церемонията кметът на Бургас Димитър Николов посочи, че инвестицията е на стойност 23 млн. лева, от които 20 млн. лева са предоставени от правителството, а останалите 3 млн. лева са от общинския бюджет.

Проектът се е изпълнявал в продължение на четири години. Кметът на града информира, че през последните години повече от 145 тежки катастрофи са станали в Бургас заради това, че трафикът за южното Черноморие е минавал през централните градски булеварди.

По темата за засилване на военното присъствие на НАТО в Черно море министър-председателят повтори позицията си отпреди дни. „Искаме Черно море да бъде зона на транспортни коридори, на добиви на газ и нефт, на туризъм“, каза той пред журналисти в Бургас, цитиран от радио Фокус.

По думите му държавата ще положи огромни усилия Черно море да се изключи от зоните на конфликти. „Когато говорим за демилитаризацията, разбираме, че това е много тежък процес, много бавен, много труден. Снощи надълго си говорихме с министъра на отбраната и с генералите, че искаме Черно море да бъде зона на транспортни коридори, на добиви на газ и нефт, на туризъм“, посочи Борисов.

„Ще участваме в този процес много активно и се надявам да ни чуят”, каза още той. Борисов бе категоричен, че няма разминаване в неговото мнение и това на министъра на отбраната Николай Ненчев за процеса на демилитаризация. Целта на демилитаризацията е да се намали струпването на оръжие, поясни Борисов. 

Премиерът прие тържествения строй на военноморските сили преди военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“, което се проведе в акваторията на Бургаския залив.

В учението участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Основната цел на „Бриз 2016“ е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още