IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания забрани принудителното извеждане на длъжници от домовете им за 2 години

Само през първото полугодие принудителните извеждания на длъжници са били над 50 хил.

08:20 | 16.11.12 г. 20
Автор - снимка
Редактор
Испания забрани принудителното извеждане на длъжници от домовете им за 2 години

Испанското правителство въведе обещаната временна забрана за принудително извеждане на длъжници от уязвимите социални слоеве от домовете им заради зачестилите случаи на самоубийства, предаде Ройтерс.

Мораториумът ще важи за задлъжнели домакинства с годишен доход до 19 200 евро, дългосрочно безработните, семействата с малки деца и с член на домакинството с увреждания.

“Това е спешна мярка за смекчаване на последиците от най-лошата икономическа криза”, коментира вицепремиерът Сорая Саенц де Сантамария.

Тя допълни, че правителството смята да увеличи броя на достъпните социални жилища, които ще предостави при ниски наеми на хора, изгубили домовете си заради неизплатени ипотеки.

От 2008 г. досега испанските банки са иззели принудително над 400 хил. имота, като не всичките са жилищни. Първоначално тенденцията засегна имигрантите в страната, които бяха сред първите засегнати от кризата и високата безработица. В последните години обаче все повече испански също губят домовете си.

Статистиката сочи, че само през първото полугодие принудителните извеждания на длъжници са били над 50 хиляди, докато за цялата 2011 г. тези случаи са били около 77 хиляди.

Информационната агенция припомня, че испанското законодателство е най-тежкото в Европа, що се отнася до ипотечните кредити. Според законовите разпоредби длъжниците трябва да изплатят цялата сума на изтегления кредит дори и след като банката е отнела и продала жилището му.

От испанската банкова асоциация съобщиха, че членовете ѝ разбират новата мярка, но предупредиха, че финансовите институции ще трябва да поемат извънредни разходи, което в един момент ще се окаже непосилна тежест.

Според данните на централната банка в Мадрид около 3% от кредитите за покупка на жилище са се определяли като “съмнителни” към края на юни. Ако се приемат и други законодателни промени обаче, делът на просрочените ипотеки ще нарасне.

От друга страна има опасения и за качеството на кредитите, които стоят зад търгуваните в Испания ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Ако бъдат облекчени правилата за изплащане на кредитите за жилища, неплатежоспособността рязко ще се увеличи, което ще отслаби допълнително и без това почти замрелия пазар на ипотечни деривати в страната.

Истинският проблем на испанските банки обаче не са ипотеките, а кредитите за строителния бизнес, от които около 27% са проблемни. Строителите дължат на банките около 300 млрд. евро, което е 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Същевременно цените на имотите в Испания продължават да падат. През октомври на годишна база цените са се сринали с още 12,5 на сто. От последното тримесечие на 2007 г. досега натрупаният ценови спад е над 33%.

Най-рязко поевтиняват имотите в Мадрид и региона, както и по Средиземноморието, което беше презастроено заради силното търсене на ваканционни жилища от чужденци преди кризата.

От спукването на имотния балон в Испания досега обаче цените на жилищата по крайбрежието на страната са изтрили близо 40%.

Позитивното от понижението на цените, в последно време се увеличават сделките с имоти, сключвани от чуждестранни купувачи. През август продажбите на жилища в страната като цяло нараснаха с 3% на годишна база, показват последните данни за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Това *** ли е. или вестник Дума? Никой не се замисли, как аз, който от 10 години спестявам в някоя си банка,за да си купя жилище, ще отгърмя с депозита си, защото някой си щял да се самоубие, защото "губи" имот, който никога всъщност не е бил негов. И сега какво, аз ще съм под наем и ще скачам от етажите поради реалната загуба на парите си, защото някойси се е разпростирал не според чергата си?И били заплашени здравето и живота му. А моето здраве и моят живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Принципа "договорите трябва да се изпълняват" не важи когато са заплашени живота и здравето на хората." ...."Ако един заем се превърне в лош защото някой е загубил работата си, или покупката му се е обезценила, това е провал и на далия кредит - той/тя е преценил зле пазара и клиента си."Добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
Цитат : "Истинският проблем на испанските банки обаче не са ипотеките, а кредитите за строителния бизнес, от които около 27% са проблемни. Строителите дължат на банките около 300 млрд. евро, което е 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната."Ето тези кога и как ще си научат урока, се питам .... дали ще понесат последствията от безотговорните си действия? Същите тези имаха ключова роля при надуването на балона при НИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ами след 2 г. сигурно ще удължат срока с още 5 , накрая ще ги национализират и ще ги превърнат в общински жилища , където ще се живее без наем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ако се нарушават основни принципи в името на някакви криво разбрани добродетели и субективни усещания , скоро доверието в системата ще отзвучи напълно. А Евролидерите говорят за възстановяване на доверието :))))))Има някои неща които е недопустимо да се случват независимо от цената , защото инвеститорите понякога са хора с въображение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ех несдухан.. мислиш ли, че в Испания хората толкова са я закъсали, че живота им да зависи от кредита който са взели за собствено жилище?? Много плоско изказване. Все пак човек може да живее и под наем. Може и да работи на мястото на румънеца и българина които работят там за по-ниска заплата на полето. Ама не, техния живот приключва когато им падне стандарта и са готови да се самоубият... Еха другари и другарки, докъде я докарахме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
nesduhan_trader
преди 11 години
Финансова дисциплина на всяка цена? Дори и с цената на живота на хората? А може би и военна диктатура? Ей тъй за по-голяма "дисциплина"... Ех колко "възвишени" са идеалите на "Свети Търбух".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 11 години
Господи, колко сте ***! Някакъв смешен плач на оядени номенклатурчици, назначени за богаташи, изживяващи се като "демократично мислещи и успели хора". Ясно е че няма по-приятна новина за вас от тази, че някой се е превърнал в клошар, ама поне малко се прикривайте.. Толкова сте кухи. че идеята да седна да ви образовам ми образува главоболие :). Но да пробваме по-лесното - от правна гледна точка. Щото от икономическа няма шанс да стоплите, което е видно от коментарите ви. Принципа "договорите трябва да се изпълняват" не важи когато са заплашени живота и здравето на хората. Например ако имате договорна задълженост да скочите от 10-я етаж не сте длъжни да я изпълните. Ако един заем се превърне в лош защото някой е загубил работата си, или покупката му се е обезценила, това е провал и на далия кредит - той/тя е преценил зле пазара и клиента си. От тук и големото шубе от въвеждането на евростандартите в Бг, страната нарушаваща в най-голяма степен правата на гражданите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 11 години
Финансовата дисциплина се крепи върху персоналната отговорност. Освобождаването на някой от отговорност е доказано вредна практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ти си откровенно социалистически мислещ. Дайте да освободим хората от дълговете им така ли? Грешката е станала по-рано, когато всички мислеха, че могат да живеят на кредит - не само банкерите. Цялата система е тръгнала криво в момента когато някой реши - вземи сега - плащаш после. Всеки си вкара сам главата като си взе кредит за 20-30-40 години - това не е ли плащане цял живот? Там е грешката, но ако изведнъж на всички длъжници им отпишем вземанията какво ще стане? Аз самия имам жилищен кредит и ми е ясно, че нещата не са толкова прости. Не защитавам банките, но правителствено покровителство спрямо некоректните платци не еправилно за мен. Хайде да не се заблуждаваме поставено всичко така излиза, че средния испанец е по-зле от средния българин (който успява да плаща дори на по-висока лихва - и то плаваща), което всички знаем не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още