Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Испания забрани принудителното извеждане на длъжници от домовете им за 2 години

Само през първото полугодие принудителните извеждания на длъжници са били над 50 хил.

Испанското правителство въведе обещаната временна забрана за принудително извеждане на длъжници от уязвимите социални слоеве от домовете им заради зачестилите случаи на самоубийства, предаде Ройтерс.

Мораториумът ще важи за задлъжнели домакинства с годишен доход до 19 200 евро, дългосрочно безработните, семействата с малки деца и с член на домакинството с увреждания.

“Това е спешна мярка за смекчаване на последиците от най-лошата икономическа криза”, коментира вицепремиерът Сорая Саенц де Сантамария.

Тя допълни, че правителството смята да увеличи броя на достъпните социални жилища, които ще предостави при ниски наеми на хора, изгубили домовете си заради неизплатени ипотеки.

От 2008 г. досега испанските банки са иззели принудително над 400 хил. имота, като не всичките са жилищни. Първоначално тенденцията засегна имигрантите в страната, които бяха сред първите засегнати от кризата и високата безработица. В последните години обаче все повече испански също губят домовете си.

Още по темата

Статистиката сочи, че само през първото полугодие принудителните извеждания на длъжници са били над 50 хиляди, докато за цялата 2011 г. тези случаи са били около 77 хиляди.

Информационната агенция припомня, че испанското законодателство е най-тежкото в Европа, що се отнася до ипотечните кредити. Според законовите разпоредби длъжниците трябва да изплатят цялата сума на изтегления кредит дори и след като банката е отнела и продала жилището му.

От испанската банкова асоциация съобщиха, че членовете ѝ разбират новата мярка, но предупредиха, че финансовите институции ще трябва да поемат извънредни разходи, което в един момент ще се окаже непосилна тежест.

Според данните на централната банка в Мадрид около 3% от кредитите за покупка на жилище са се определяли като “съмнителни” към края на юни. Ако се приемат и други законодателни промени обаче, делът на просрочените ипотеки ще нарасне.

От друга страна има опасения и за качеството на кредитите, които стоят зад търгуваните в Испания ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Ако бъдат облекчени правилата за изплащане на кредитите за жилища, неплатежоспособността рязко ще се увеличи, което ще отслаби допълнително и без това почти замрелия пазар на ипотечни деривати в страната.

Истинският проблем на испанските банки обаче не са ипотеките, а кредитите за строителния бизнес, от които около 27% са проблемни. Строителите дължат на банките около 300 млрд. евро, което е 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Същевременно цените на имотите в Испания продължават да падат. През октомври на годишна база цените са се сринали с още 12,5 на сто. От последното тримесечие на 2007 г. досега натрупаният ценови спад е над 33%.

Най-рязко поевтиняват имотите в Мадрид и региона, както и по Средиземноморието, което беше презастроено заради силното търсене на ваканционни жилища от чужденци преди кризата.

От спукването на имотния балон в Испания досега обаче цените на жилищата по крайбрежието на страната са изтрили близо 40%.

Позитивното от понижението на цените, в последно време се увеличават сделките с имоти, сключвани от чуждестранни купувачи. През август продажбите на жилища в страната като цяло нараснаха с 3% на годишна база, показват последните данни за пазара.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
1
 
1
 
16
преди 8 години
Няма профилна снимка
Това *** ли е. или вестник Дума? Никой не се замисли, как аз, който от 10 години спестявам в някоя си банка,за да си купя жилище, ще отгърмя с депозита си, защото някой си щял да се самоубие, защото "губи" имот, който никога всъщност не е бил негов. И сега какво, аз ще съм под наем и ще скачам от етажите поради реалната загуба на парите си, защото някойси се е разпростирал не според чергата си?И били заплашени здравето и живота му. А моето здраве и моят живот?
0
 
0
 
15
STRAHO до: nesduhan_trader
преди 8 години
"Принципа "договорите трябва да се изпълняват" не важи когато са заплашени живота и здравето на хората." ...."Ако един заем се превърне в лош защото някой е загубил работата си, или покупката му се е обезценила, това е провал и на далия кредит - той/тя е преценил зле пазара и клиента си."Добре казано!
0
 
1
 
14
Людени до: albobo76
преди 8 години
Няма профилна снимка
Цитат : "Истинският проблем на испанските банки обаче не са ипотеките, а кредитите за строителния бизнес, от които около 27% са проблемни. Строителите дължат на банките около 300 млрд. евро, което е 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната."Ето тези кога и как ще си научат урока, се питам .... дали ще понесат последствията от безотговорните си действия? Същите тези имаха ключова роля при надуването на балона при НИ !
0
 
0
 
13
преди 8 години
Няма профилна снимка
Ами след 2 г. сигурно ще удължат срока с още 5 , накрая ще ги национализират и ще ги превърнат в общински жилища , където ще се живее без наем .
0
 
0
 
12
преди 8 години
Няма профилна снимка
Ако се нарушават основни принципи в името на някакви криво разбрани добродетели и субективни усещания , скоро доверието в системата ще отзвучи напълно. А Евролидерите говорят за възстановяване на доверието :))))))Има някои неща които е недопустимо да се случват независимо от цената , защото инвеститорите понякога са хора с въображение .

Още от Новини
П. Бандилов: Цените на имотите растат, защото кредитите стават все по-достъпни