Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Офис пазарът в Европа продължава да се движи на две скорости

През второто тримесечие в Европа са отдадени под наем офиси с обща площ 2,7 млн. кв. м, което е с 2% над нивата от първото тримесечие и с 4% повече на годишна база

Офис пазарът в Европа продължава да се движи на две скорости

Снимка: sxc.hu

Наемите на първокласни офиси в Европа през второто тримесечие на 2011 г. са продължили да нарастват, макар и със скромни темпове, сочи последният доклад на Jones Lang LaSalle.

Индексът на компанията за офисите в Европа показва повишение с 2,1% за периода на базата на ръста на наемите на осем пазара. Той е най-голям в Москва (20%), Варшава (13,6%) и Лион (8%), с по-скромни покачвания на някои пазари в Германия (Мюнхен - 3,4%; Берлин - 2,4% и Хамбург - 2,2%), както и в Уест Енд в Лондон (2,7%) и Стокхолм (2,5%).

"Икономическото възстановяване на Европа продължава през второто тримесечие, но нарастващата несигурност около дълговата криза в еврозоната и евентуалните свързани рискове снижиха очакванията за икономиката в краткосрочен план. Това, плюс големите икономически вариации, се отразява на офис пазара в Европа, който в момента се движи на две скорости", твърди Бил Пейдж, началник на отдела за проучвания на офис сектора на Jones Lang LaSalle за Европа, Близкия изток и Африка.

През второто тримесечие на 2011 г. в Европа са отдадени под наем офиси с обща площ 2,7 млн. кв. м, което е с 2% над нивата от първото тримесечие и с 4% повече спрямо същия период на миналата година. Активността при отдаването под наем е с 8% по-голяма от средносрочните стойности за последните 10 години и се очаква да се повиши до края на годината до нива, подобни на тези от миналата година (около 10 - 11 млн. кв. м).

Обемът на отдадените под наем офиси през второто тримесечие на годината е по-голям в Централна и Източна Европа, където той се е увеличил с 8% на тримесечна база благодарение на все по-засиленото търсене в Москва, както и на пазарите във Варшава и Прага, които показват окуражаваща активност от началото на годината. В Западна Европа нивата остават на практика непроменени.

В Германия обаче пазарът продължава да расте (с изключение на Дюселдорф след силното първо тримесечие). В Лондон и Париж ръстът остава скромен, като в центъра на британската столица обемът на отдадените под наем офис площи е доста по-нисък в сравнение със същия период на 2010 г.

Нивото на незаетост на офисите продължава да намалява, но спадът е минимален - с едва 10 базисни пункта до 10,2%. От Jones Lang LaSalle отбелязват, че предлагането на първокласни офиси под наем на някои пазари, особено в Лондон, Париж и Москва, остава ограничено поради стабилизирането на наемите и растежа. По-голямата част от това предлагане идва от наематели, които са се преместили в по-големи офиси през последните месеци, а този тип второкласни площи продължават да се предлагат на цени, значително по-ниски от първокласните.

През второто тримесечие в Европа са завършени около 670 хил. кв. м нови офис площи, което е рекордно нисък обем и с над 50% под средните нива за изминалите 10 години. В Москва спадът е до под 100 хил. кв. м, а в Лондон към пазара са добавени едва 8 хил. кв. м.

"За цялата година очакваме да бъдат завършени около 3,9 млн. кв. м нови офис площи. Това е най-ниският обем от повече от десет години, а този фактор се очаква да доведе до още увеличение на наемите на редица пазари," посочва Бил Пейдж.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Природни рецепти за комфорт, ефективност и дълготрайност