IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на имоти в развиващите се икономики изпреварват Западна Европа

Докато в по-голямата част от света търсенето на бизнес площи под наем расте, във Великобритания и еврозоната строгите мерки изглежда оказват влияние върху апетита за нови площи

11:06 | 26.07.10 г.
Пазарите на имоти в развиващите се икономики изпреварват Западна Европа

Мерките за икономии, наложени с цел намаляване на фискалните дефицити в някои държави от еврозоната и Великобритания, се отразяват на пазарите на бизнес имоти там, сочи проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) на глобалния пазар на бизнес имоти, цитирано от PropertyEU.

Докато в по-голямата част от света търсенето на бизнес площи под наем расте, във Великобритания и страните от еврозоната строгите мерки изглежда оказват по-изразено влияние върху апетита на бизнеса за нови площи.

Бразилия е най-успешно развиващият се пазар, като нетният баланс на оценителите, които отчитат ръст на търсенето на площи под наем, се повишава от 70% на 85% (т.е. с 85% повече оценители регистрират ръст от тези, които отчитат спад). Пазарите в Перу и Китай също се представят добре.

За разлика от тях обаче търсенето във Великобритания преминава на негативна територия за първи път от една година, като нетният баланс се понижава от положителни 14% на отрицателни 4%.

В Западна Европа настроенията все още са отрицателни в Испания, Германия и Гърция, докато френският пазар на бизнес имоти е сред най-добре представящите се, особено в инвестиционен аспект. Според института гъвкавостта на френския пазар отразява силата на местната икономика.

В Източна Европа търсенето от страна на наематели и очакванията за наемите в Полша стават положителни за първи път от 2008 г., а оценителите в Русия очакват наемната активност и нивата на наемите да се повишат в идните месеци. Що се отнася до инвестиционния пазар, активността също е била силна и в двете държави.

Запитани за прогноза за пазара през третото тримесечие на 2010 година, оценителите очакват ръст на наемите в Бразилия, Хонконг и Перу, както и в някои държави в Източна Европа като Русия, Украйна и Полша.

На инвестиционния пазар настроенията за капиталовите стойности са особено силни във Франция, която е първа в Европа, както и в Перу и Бразилия.

„Светът на имотите продължава да бъде разделен най-общо казано между развиващите се и развитите икономики. Силен ръст в много от първите, включително в такива като Бразилия, Хонконг и Индия, продължава да захранва търсенето на нови площи за наем, като поощрява и инвестиционната активност. Същевременно в много от развитите икономики фискалните икономии продължават да поставят значителни пречки пред успешното възстановяване на пазара на бизнес имоти“, коментира главният икономист на института Саймън Рубинсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още