IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базовата инфлация в САЩ неочаквано се ускори до шестмесечен връх

Новите мита, които ще влязат в сила от 1 септември за вносни китайски стоки, могат допълнително да ускорят инфлацията

16:15 | 13.08.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ключовата мярка за потребителските цени в САЩ неочаквано се ускори през юли, което се случва в момент, когато Федералният резерв обмисля дали да има допълнително понижение на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните храни и енергия, нарасна с 0,3% спрямо предходния месец и с 2,2% спрямо година по-рано, става ясно от данните на Министерство на труда. Повишенията са над консенсусната прогноза на анализаторите. Базовата инфлация се ускорява с най-бърз темп от януари насам.
Индексът на потребителските цени, от своя страна, отчита ръст от 0,3% на месечна база и 1,8% на годишна.

Ускоряването на инфлацията е в подкрепа на централните банкери от Фед, които не са склонни да продължат с намаляването на разходите по заемите след понижението с четвърт процентен пункт през миналия месец, тъй като заетостта и потребителските разходи остават стабилни. В същото време нарастването на напрежението между САЩ и Китай и задълбочаващото се глобално икономическо забавяне натежават върху перспективите, като инвеститорите очакват още три намаления на лихвите до края на годината.

Американският президент Доналд Тръмп многократно е цитирал ниската инфлация при атаките си срещу Фед и е призовавал за по-сериозно понижение на лихвите.

Междувременно новите мита, които ще влязат в сила от 1 септември за вносни китайски стоки, могат допълнително да ускорят инфлацията.

През миналия месец разходите в САЩ са се увеличили за медицински грижи, облекло, употребявани автомобили и камиони със съответно 0,5%, 0,4% и 0,9%. В същото време цените на новите превозни средства са се понижили с 0,2%, което е първият им спад от февруари насам.

Енергията е поскъпнала с 1,3% на месечна база, а бензина – с 2,5%. Разходите за храна са останали без промяна за втори месец подред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
че тук кой спори с теб бе, глупеещ руснако ?само допълвам изпуснатото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Нима ! Каква учудваща новина ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Според анкета на Fox News направена преди няколко месеца най-голямото притеснение на американците са прекалено бързо растящите цени или за 2/3 от тях ръста на цените е проблем номер едно, за около половината нежеланата имиграция е проблем номер 2. След като няма инфлация защо цените растат толкова бързо според 2/3 от запитаните? И след като няма инфлация защо цените на най-евтиния внос от Китай за САЩ са нараснали с 6.5% за 2018 според мениджмънта на Walmart преди митата да влязат в сила?? Май само лъжците от федералния резерв не виждат инфлацията и лъжците от администрацията на Тръмп им приглашат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Първо, никакво ниво на инфлацията по-голямо от 0 не е здравословно. Здравословна е само дефлацията. Не се хващайте на пропагандата на централни банкери и политици.Второ, сегашния метод за измерване на инфлацията е манипулиран с цел да се оправдаят ниските лихви и прикрие фалита на правителството и банките... Реалната инфлация е по-близо до 10% отколкото до 2%. Например цените на здравните застраховки в САЩ са нараснали с 150% 10 години, а официално отчетената инфлация за тях е под 50% за този период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
С експерти от "Нов път" трудно се спори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Ако можеха с печатане да си поддържат 2-та процента инфлация отдавна щяха да го дирижират процеса, ама не могат. 2.2 процента годишна инфлация е в здравословна граница и не звучи като сериозен довод да се бутнат лихвите с 0.25 до края на годината. Ама гледам пазарите само на тази гола надежда помпат мускули тоя следобед...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 4 години
и до три години са фалирали и долара спихнал ... как пък не ви писна да се рекламирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
s3
преди 4 години
Браво, добро постижение, макар и изненадващо. Важно е инфлацията да достигне, а защо не и да задмине 2%, за да може да се стимулира икономиката и да имаме стабилитет. Дано скоро и ние да постигнем поне 2% инфлация за да изпълним и нашите цели поставени ни от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
vzhekoff
преди 4 години
Вие печатайте трилиони, пък после инфлацията "неочаквано" взела та се повишила :) Смешки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още