IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без изненади: ЕЦБ остави лихвите без промяна

Нетните покупки на активи също запазват сегашния си темп до края на септември, но няма да се увеличават при необходимост

15:08 | 08.03.18 г. 1
<p>
	Сградата на централаната на Европейската централна банка <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на централаната на Европейската централна банка Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка за пореден път и спрямо очакванията на пазара остави основните лихви на досегашните им ниски нива, като без промяна се запазва и плана за количествени облекчения, стана ясно от съобщение на регулатора по повод решението на Управителния съвет на ЕЦБ.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет потвърди, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел. 

Евросистемата ще реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити в рамките на програмата за закупуване на активи, в продължителен период след приключването на нетните покупки на активи и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, се казва още в прессъобщението. Според ЕЦБ това ще допринесе както за благоприятни условия на ликвидност, така и за целесъобразна позиция на паричната политика.

В последното съобщение на ЕЦБ обаче липсва едно изречение, което до сега присъстваше при обявяването на решения, свързани с паричната политика - а именно, че при по-неблагоприятни перспективи (включително за инфлацията) УС ще има готовност да увеличи размера и/или продължителността на програмата за закупуване на активи.

Малко след обявяването на решението на банката еврото поскъпна с 0,06% до 1,2419 долара.

Пазарите очакват по-късно след заседанието насоки от пресконференцията на председателя на ЕЦБ Марио Драги за това дали в сегашната ситуация скоро може да се очаква промяна в комуникационната и паричната политика на регулатора.

Държавите от еврозоната се радват на най-силния си икономически растеж от десетилетие. Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. евро до септември тази година. Централната банка обещава да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи.

За момента намеренията са изкупуването на дълг да продължава, докато инфлацията не се ускори до около 2% - ниво, което не може да се достигне и задържи от почти пет години. 

През декември ЕЦБ прогнозира инфлацията да се ускори до 1,7% до 2020 г., което остава под целта ѝ.

Банкерите от ЕЦБ по време на предишното си заседание изразиха позиция, че е твърде рано да променят комуникационната си позиция по отношение на нормализирането на паричната политика дори да нараства увереността, че инфлацията ще достигне целта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Сега Европейската централна банка (ЕЦБ) е с мълчание за вредното влияние от еврото.Някои лица очакват ЕЦБ да спаси от възникващите щети.Истината е, ЕЦБ е без необходимите права за защита срещу вредното влияние от еврото и не може да спаси от щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още