IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания спадна под 6% за пръв път от 6 години

Процентът на безработните на Острова достигна 5,8%, което е най-ниското ниво от август 2008 г.

13:49 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата във Великобритания спадна под 6% за пръв път от 6 години

Икономическите условия за британските работещи продължават да се подобряват през ноември. Ниската инфлация помогна за подобряване на стандарта на живот, а безработицата падна под 6% за пръв път от повече от 6 години, пише The Wall Street Journal.

Средната седмична заплата пък, без да се включват бонусите, се е повишила с 1,8% през трите месеца до ноември, заяви в сряда Бюрото за национална статистика (ONS). Това е най-бързото увеличение от септември 2012 г. Ръстът в заплатите се добави към спада в разходите за живот. 

Спадащата цена на петрола на международните пазари свали инфлацията до рекордно ниски нива. Индексът за инфлация бе 0,5% през декември, което е най-ниското ниво от десетилетие, заявява ONS. Това позволи на британците да оставят зад гърба си продължилия пет години спад на стандарта им на живот. Ноември бе третият пореден месец, през който заплатите надминаха инфлацията, показват официалните данни.

Икономиката и разходите за живот остават ключови бойни полета за политиците преди предстоящите парламентарни избори през май.

Въпреки че централните банки по целия свят водят борба срещу намаляването на цените, икономистите смятат, че ниската инфлация всъщност е плюс за британската икономика. Обикновено политиците се страхуват от ниски и спадащи цени, тъй като те карат домакинствата да харчат по-малко в очакване продуктите да поевтинеят още. Въпреки това анализатори посочват, че спадът в цените във Великобритания се дължи на евтиния петрол, а не на по-ниско търсене. Това означава, че потребителите и бизнесът могат да се почувстват по-богати и да започнат да харчат повече.

Безработицата на Острова също така продължи да спада между септември и ноември. Процентът безработни достигна 5,8% , заяви ONS, което е най-ниското ниво от август 2008 г. Предварителните данни за декември показват, че кандидатите за държавна помощ също продължават да намаляват.

Пазарът на труда във Великобритания преживя сериозно подобрение през втората половина на 2014 г. Икономическото възстановяване набра инерция, но намаляването на безработицата се забави към края на годината. Последните три месеца до ноември отбелязват най-малкия тримесечен спад на безработица от септември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още