IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забави рязко до 0,5%

Понижението ще принуди гуверньора на АЦБ Марк Карни да излезе с предложения как да се стимулира ръста на цените към целта от 2%

12:26 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания се забави рязко до 0,5%

Годишният темп на покачване на потребителските цени в Обединеното кралство се е забавил до 0,5% през декември, показаха най-новите данни на Службата за национална статистика (ONS). Месец по-рано бе отчетено ниво от 1%, припомня WBP Online.

Измерен на месечна база, индексът на потребителските цени остана без изменение през изминалия месец при ниво от 0,4%.

Инфлацията вече е повече от един процент под официалната цел от 2%, което принуждава гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни да изпрати отворено писмо до финансовия министър на Великобритания Джордж Озбърн, в което ще обясни защо инфлацията е толкова ниска.

Освен това институцията ще посочи какво предлага да се направи, за да се гарантира връщане към целта. Писмото ще бъде изпратено в деня на публикуването на протокола от последното заседание на институцията на 21 януари.

Докладът на ONS показа също, че инфлацията през четвъртото тримесечие се е забавила до 0,9% при прогнози на АЦБ за ниво от 1,2%.

Протоколът от последното заседание на централната банка показа, че институцията "очаква в краткосрочен план малко по-слаб профил на инфлацията, отколкото се предполагаше в доклада от ноември поради допълнителното намаляване на цените на петрола". Следващата тримесечна прогноза на АЦБ се очаква на 11 февруари.

Последните данни на ONS показаха, че британската икономика се разширила с 0,7% на тримесечна и 2,6 на сто на годишна база през третото тримесечие на миналата година.

Тримесечните данни останаха непроменени спрямо предишните две оценки, докато отчитането на годишна база бе понижено от публикувания по-рано ръст от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още