IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягството на афганистанския централен банкер създаде нови проблеми

Афганът изпрати четвърти ден на спад до рекордно ниско ниво

22:51 | 17.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Валутата на Афганистан увеличи поевтиняването си до рекордно ниско ниво, тъй като напускането на действащия управител на централната банка увеличи допълнително политическите сътресения.

Афганът поевтиня с 4,6% във вторник до 86,0625 за долар, четвърти ден на спад по данни на Bloomberg. На централната банка ѝ беше заявено, че от петък няма да има повече пратки в долари, което ограничава способността ѝ да доставя валута. А това увеличи допълнително паниката, пише в Twitter изпълняващият длъжността гуверньор Аджмал Ахмади.

Ахмади се качи на военен самолет на летището в Кабул, където хиляди се опитаха да напуснат страната, тъй като бързото териториално настъпление на талибаните доведе до разпадането на правителството. Няма план за евакуация и напускането на президента Ашраф Гани без създаване на преходно правителство допринесе за хаоса, пише Ахмади.

„Валутата скочи от стабилното ниво от 81 на почти 100, след което се върна на 86“, пише централният банкер. „Проведох срещи в събота, за да успокоя банките и чейндж бюрата“.

В неделя гуверньорът напусна централната банка и отиде на летището, където се е срещнал с други правителствени лидери. Повече от 300 пътници са били натъпкани в самолета му, въпреки че е нямало гориво или пилот.

„Не трябваше да свършва по този начин. Отвратен съм от липсата на каквото и да е планиране от страна на афганистанското ръководство“, пише той.

Суматохата в Афганистан се преля на пазарите в Пакистан.

Държавните доларови облигации на Пакистан, дължими до 2031 г., спаднаха с 1,8 цента в понеделник, което е най-големият спад, откакто правителството оцени книжата през март. Пакистанските доларови облигации бяха най-големите губещи в Азия в понеделник според индекса на Bloomberg Barclays. Те поскъпнаха с 0,4 цента във вторник до 100,9 цента.

Инвеститорите са загрижени за въздействието върху реда в Пакистан и дали „световните сили ще се опитат да изолират Пакистан“ поради предполагаемата подкрепа за талибаните, заяви Абдул Кадир Хюсейн, ръководител на управлението на активи с фиксиран доход в базирания в Дубай фонд Arqaam Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
qwer
преди 2 години
Нормално е да бяга, за да не му потърсят сметка за действията му. Реално, голямата част от бягащите са тези, които са предавали държавата си и са служили в подкрепа на чуждестранните интереси, т.е. против народните такива. То затова и талибаните обявиха амнистия, иначе трябваше да направят някакъв народен съд и да ги съдят за национално предателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Up sofix up2000
преди 2 години
ТАКИВА КАТО АФГАНИСТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СА ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ МАРИОНЕТНИ РЕЖИМИ И ВКЛЮИТЕЛНО И НА ГРОБ В България! След тях потоп да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още