IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в германската промишленост с първи спад от 4 години

Последните данни засилват страховете за здравето както на европейската, така и на световната икономика

13:01 | 24.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията в индустриалния сектор в Германия се влоши в началото на 2019 г, което повлича икономиката на еврозоната към най-лошото й представяне от повече от пет години, съобщава Bloomberg.

Индексът на агенция IHS Markit показва, че активността в промишления сектор в Германия се свива за първи път от четири години.

Последното четене на данните засилва страховете за здравето както на европейската, така и на световната икономика. Именно и намаляването на прогнозите на Международния валутен фонд се оказа ключова тема в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Опасенията за икономиката могат да се отразят и на банкерите от ЕЦБ, които заседават в четвъртък в централата на банката във Франкфурт. Въпреки че от ЕЦБ вече посочиха, че няма да бъде предприемано повишаване на лихвите още известно време, то влошаващите се перспективи предполагат, че този момент може да бъде още повече удължен.

Основните фактори, които оказват влияние върху глобалния растеж, са забавянето на икономиката в Китай и търговската война между САЩ и Китай. Европа също понася удари от слабостите в автомобилната индустрия, протестите във Франция и несигурността около Brexit. Някои икономисти очакват от управителя на ЕЦБ да признае това, като понижи оценката си за икономиката.

"Компаниите са загрижени за по-широкия икономически спад, който набира скорост, като нарастващата политическа и икономическа несигурност все повече засяга апетита и търсенето на риск", обясни Крис Уилямс, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още