IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската индустрия с изненадващо добри резултати

Бизнес активността в промишления сектор се ускорява изненадващо силно до 4-годишен връх

18:17 | 01.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Минувачи около магазина Choose Love в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Минувачи около магазина Choose Love в Лондон. Снимка: Ройтерс

Независимо от последиците от Brexit през ноември британската индустрия отчита добри неочаквано добри резултати, предава Ройтерс.

През единадесетия месец на годината бизнес активността в промишления сектор на Острова се ускори изненадващо силно до 4-годишен връх благодарение на нарастване на производството, на новите поръчки и на заетостта в сектора, показва последно проучване на агенция IHS Markit. Същевременно това е знак, че британската промишленост успява да се възползва от солидното глобално търсене и от относително слабата местна валута и предполага, че промишленият сектор ще даде тласък на иначе мудния икономически растеж на Острова в началото на 2018 г.

Промишленият PMI индекс на Острова скочи рязко през ноември с 1,6 пункта до 58,2 пункта от 56,6 пункта през октомври (възходяща ревизия от 56,3 пункта), докато очакванията на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 56,5 пункта. Така показателят достига най-високо ниво от август 2013 г. насам и продължава да се задържа стабилно в нивата на експанзия над важното ниво от 50 пункта за 16-и пореден месец. 

Растежът на промишленото производство през настоящото тримесечие вече достигна 2%, което би трябвало да доведе до реален подем на темпото на общата икономическа експанзия във Великобритания, отбелязва Роб Добсън от IHS Markit.

От друга страна, икономистът на HSBC Крис Хеър отчита, че индустрията допринася само с 10% за БВП на Острова. Доминиращият сектор на услугите пък ще пострада заради Brexit, смята той. „Повишената инфлация изяжда част от спестяванията на домакинствата“.

Мнението му се подкрепя и от анкета на GfK, според която настроението сред потребителите е на най-ниското си ниво от вота за Brexit през лятото на 2016 г.

Промишленото производство се разшири през ноември с най-добро темпо от септември 2016 година насам, като британските компании отдават това на по-силния наплив на нови поръчки, отразявайки солидното вътрешно търсене и здравия растеж на експорта.

В същото време индексът, оценяващ заетостта в сектора, нарасна за 16-ти пореден месец до най-високо ниво от юни 2014 година.

Британската лира не реагира позитивно на силното проучване с оглед на подновени опасения около процеса на Brexit. През предходните дни на търговия паундът поскъпна сериозно спрямо останалите основни валути на фона на различни сигнали за подобряване на преговорния процес между Великобритания и ЕС по отношение на сметката на развода и относно ирландската граница.

Паундът поскъпна за кратко в началото на петъчната търговия до нов двуседмичен връх от 1,3549 щатски долара, след което обаче се върна назад към 1,3475 нивото на фона на информация, според която северноирландската Демократична юнионистка партия е заплашила да се оттегли от управляващата коалиция на премиера Тереза Мей, ако Северна Ирландия бъде третирана различно от останалата част на Обединеното кралство. Същевременно еврото успя да компенсира част от силното си понижение в сила от началото на седмицата, отскачайки към 0,8840 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още