IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел благодари на Естония за гладкото преминаване към еврото

Еврото поскъпва леко срещу долара в първия ден от членството на Естония в еврозоната

21:21 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел благодари на Естония за гладкото преминаване към еврото

Европейската комисия благодари на Естония днес за гладкото й преминаване към еврото, два дни след като балтийската страна се сбогува с естонската крона.

Естония, чието население е само 1,3 млн. души, се представи като пример за подражание през 2010 г. с финансовите мерки за икономии, които й помогнаха да се присъедини към еврозоната като 17-и член на валутния блок.

Междувременно финансовото безразсъдство в други европейски страни предизвика криза на доверието на финансовите пазари.

"Гладкият преход се дължи в голяма степен на навременната и внимателно извършена подготовка, а благодарностите са за естонските власти, банките и разбира се за населението”, посочи говорителка на Европейската комисия в Брюксел.

Според данни на Еврокомисията 26% от естонците, участвали в анкета в неделя вечер, са посочили, че вече са пазарували в страната си с евро, докато 92% от магазините връщат ресто в евро.

Естонската крона ще остане в обращение до 14 януари заедно с еврото, което е стандартна практика на ЕС за по-лесно свикване с общоевропейската валута.

Еврото поскъпва срещу щатската валута в първия ден от членството на Естония в еврозоната. Към 21:20 ч. българско време едно евро се търгува с леко повишение от 0,1% срещу 1,3369 долара.

Европейската валута поевтиня с близо 7% срещу долара през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още