Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Броят на заявленията при безработица в САЩ достигна 4-седмичен връх

Въпреки това като цяло пазарът на труда остава доста силен

Броят на заявленията при безработица в САЩ достигна 4-седмичен връх

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица нарасна до 4-седмичен връх, изпреварвайки прогнозите, съобщава Bloomberg. Въпреки това като цяло пазарът на труда остава доста силен.

Още по темата
Заявленията при безработица са нараснали с 6 хил. до 229 хил. през седмицата, приключила на 9 март, което е над консенсусната прогноза на икономистите за 225 хил., показват данните на Министерство на труда. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добра мярка за пазара на труда заради намаляване на волатилността от седмица до седмица, се понижи до шестседмично дъно на ниво от 223,7 хил.

Увеличаването на завленията през последните седмици, макар и скромно, предполага, че временното прекъсване в работата на американското правителство и забавянето на глобалния растеж могат да се отразят на икономиката.

Някои анализатори дори изразяват загриженост, че повишаването на броя на заявленията може да е знак, че пазарът на труда се охлажда след няколко години на сериозно разрастване.

Миналата седмица от други данни за пазара на труда стана ясно, че създаването на нови работни места в САЩ се е забавило до най-ниското ниво от повече от година.

Новите работни места извън земеделския сектор през февруари са нараснали с 20 хил. при консенсусна прогноза на анализаторите за увеличение със 181 хил. Това е и най-слабият темп на създаване на нови работни места от септември 2017 г., когато страната беше връхлетяна от няколко големи урагана.

В същото време средната почасова надница през месеца се е повишила с 3,4% спрямо предходната година, докато нивото на безработица се е понижило до 3,8%, което е близо 50-годишно дъно.

От Федералния резерв дадоха сигнал, че няма да повишават лихвените проценти през тази година, докато не видят ускоряване на инфлацията. Според едно от последните изказвания на управителя на Фед Джером Пауъл пазарът на труда остава силен.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какво да очакват пазарите през новата седмица?