Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Броят на заявленията при безработица в САЩ неочаквано намаля

Около 800 хил. държавни служители обаче не получиха заплати миналия петък заради частичното спиране на работата на правителството

Броят на заявленията при безработица в САЩ неочаквано намаля

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления при безработица, неочаквано се е понижил миналата седмица, подчертавайки устойчивата сила на пазара на труда, която ще продължи да подкрепя икономиката, съобщава Ройтерс.

Първоначалните заявления за обезщетения при безработица са намалели с 3000 до сезонно изгладените 213 хил. за седмицата, приключила на 12 януари.

Още по темата

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение на заявленията до 220 хил. през последната седмица.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на броя на първоначлните заявления, считана за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като изключва нестабилността от седмица до седмица, се е понижила с 1000 до 220 750 миналата седмица.

Продължаващото частично спиране на работата на правителството обаче увеличава риска от намаляване на работните места.

Около 800 хил. държавни служители не получиха заплати миналия петък заради частичното спиране на работата на правителството, което започна на 22 декември. Около 380 хил. служители са били пуснати в отпуск, докато останалите работят без заплати. Тези, които са в принудителен отпуск пък, най-вероятно ще бъдат броени като безработни.

Много хора от частния сектор, работещи за държавни агенции, също са без заплащане. Администрацията на Тръмп призовава някои служители да работят без заплащане, за да помогнат за минимизиране на ефектите от спряната работа на правителството.

Най-дългият период на спиране на работата на щатското правителство забави публикуването на някои икономически данни, включително за строителството на нови жилища и разрешителните за строеж, които трябваше да излязат в четвъртък.

Данните за строителството през ноември, поръчките на заводите и данните за търговията също не бяха публикувани, както и тези за продажбите на дребно през декември и други.

Съществува риск данните за БВП, които се очакват да излязат на 30 януари, също да не станат ясни.

Икономическите фундаменти на американската икономика остават силни, посочиха от Федералния резерв в така наречената Бежова книга. Безработицата възлиза на едва 3,9% през декември, а заплатите са нараснали с 3,2% през 2018 г. Увеличението на потребителските цени остава слабо. След изключване на променливите хранителни и енергийни компоненти базисната инфлация, предпочитаната от Фед мярка, се повиши с едва 1,9% през ноември спрямо предходната година. Базисната инфлация изключва волатилните цени на храни и горива, както и контролираните цени, като тези на електричеството.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ очаква забавянето на растежа в еврозоната да продължи през 2019 г.