Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед отчита спадащо доверие

Икономическите фундаменти обаче остават силни, отчита централната банка в своята „Бежова книга“

Фед отчита спадащо доверие

Сградата на Фед във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Американската икономика се бори все повече с недостигa на работна ръка. На компаниите им е все по-трудно да намират нови служители. Това става ясно от икономическия доклад на Федералния резерв от сряда. В същото време обаче, според последното издание на Бежовата книга, заплатите и цените са се повишили умерено.

Икономическият доклад на централната банка (Бежовата книга), базиран на информация, събрана от 12-те регионални централни банки от края на ноември до 7 януари, показва, че секторите на производството и енергията растат с по-бавни темпове в повечето щати, докато нефинансовите услуги се охлаждат в няколко области.

Още по темата

Перспективите за икономиката са като цяло положителни, но в редица щати оптимизмът намалява. Колебанията на финансовите пазари, нарастващите краткосрочни лихвени проценти, спадащите цени на енергията и нарастващата несигурност по отношение на търговията са изиграли сериозна роля за всичко това.

Наскоро американската индустрия позагуби от инерцията си. На заседанието на Федералния резерв миналия месец банкерите повишиха лихвените проценти за четвърти път през 2018 г. - до сегашния диапазон от 2,25% до 2,5%. В същото време те сигнализираха, че искат да увеличат лихвите два пъти през 2019 година.

Напоследък обаче се умножават призивите за пауза в повишенията на лихвите. Така например председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл сигнализира за гъвкавост в политиката за лихвените проценти и подчерта, че централната банка не е определила точен брой увеличения.

Частичната блокада на работата на правителството по време на събирането на данните е изиграла незначителна роля, само Чикагската банка е съобщила за трудности, особено в селскостопанския сектор. Блокадата започна на 22 декември, когато американският президент Доналд Тръмп отказа да отпусне средства за федералното правителство, докато не получи пари за изграждането на гранична стена.

Икономическите фундаменти обаче остават силни. Безработицата възлиза на едва 3,9% през декември, а заплатите са нараснали с 3,2% през 2018 г. Увеличението на потребителските цени остава слабо. След изключване на променливите хранителни и енергийни компоненти базисната инфлация, предпочитаната от Фед мярка, се повиши с едва 1,9% през ноември спрямо предходната година. Базисната инфлация изключва волатилните цени на храни и горива, както и контролираните цени, като тези на електричеството.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
0
 
1
преди 3 месеца
За да разберем поведението на ФЕД трябва да се съобразяваме с истината, че ФЕД е жертва на грешен модел за държавно управление.

Още от САЩ
Силните отчети тласкат нагоре американските индекси*