IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank вижда признаци за икономическо забавяне в Германия

Износът може да понесе доста по-силен удар заради кризата в еврозоната, отколкото това се случваше досега, предупреждава немската централна банка

11:51 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank вижда признаци за икономическо забавяне в Германия

Германската икономика губи импулс заради влиянието на забавянето в останалите държави от еврозоната, обяви централната банка на страната, цитирана от Ройтерс.

В месечния си доклад за септември Bundesbank посочва, че очаква германската икономика да запази възходящата си тенденция на движение след стабилния старт на третото тримесечие, но добавя, че се появяват признаци на забавяне.

„Перспективите за бъдещото икономическо развитие все още се формират при значителна несигурност“, се подчертава в документа. „Вътрешното икономическо положение до момента е силно, но признаците за по-слаба динамика са забележими“, пише още там.

От централната банка посочват германския пазар на труда, където ръстът на заетостта се забави благодарение и на намалялото желание на компаниите да наемат нови служители.

Германската външна търговия може да понесе доста по-силен удар от развитията в еврозоната, отколкото това се случваше досега, добавят оттам.

Данни на германския институт Ifo от вчера сочат, че бизнес доверието в Германия през септември се е понижило за пети пореден месец, след като икономическият импулс през третото тримесечие отслабна заради по-слабото търсене от чужбина, натежало върху износа.

Макар че германската икономика се движеше уверено напред през първото тримесечие, спасявайки еврозоната от рецесия с ръста си от 0,5%, тя загуби импулс през второто тримесечие, като ръстът се забави до 0,3%.

От германското министерство на финансите също предупредиха в месечния си доклад от петък, че данните насочват към отслабване на икономическия ръст до края на годината.

Част от анализаторите вече предвиждат дори свиване на икономиката през третото и вероятно през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още