IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия с първи ръст от април

Програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ и решението на германския конституционен съд са в основата на благоприятния резултат, смятат анализатори

16:16 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорското доверие в Германия с първи ръст от април

Индексът на инвеститорските очаквания в Германия на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW нарасна до -18,2 пункта през септември при -25,5 пункта през предходния месец, подкрепен от подробностите по програмата на Европейската централна банка за изкупуването на държавни облигации на страни от еврозоната, съобщи MarketWatch. Очакванията на анализаторите бяха индексът да нарасне до -19,2 пункта.

Изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги от 6 септември, което отразява „проблематично решение, може въпреки това да е допринесло за подобряване на доверието в икономиката“, заяви Волфганг Франц, президент на базирания в Манхайм ZEW.

Това е първи ръст за общия индекс от април, отбелязват от Bloomberg. Той се базира на мненията на инвеститори и анализатори за развитието на икономиката през следващите 6 месеца. Индексът за настоящите условия обаче регистрира спад до 12,6 пункта от 18,2 пункта през август.

След обявяването на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, германските акции поскъпнаха до 14-месечен връх. Доверието на пазарите бе подкрепено и от решението на германския конституционен съд относно законността на финансирането на спасителните фондове за еврозоната, което разчисти пречките пред участието на страната в тях, както и от обявения от Федералния резерв на САЩ трети кръг на вливане на ликвидност като мярка за стимулиране на растежа и заетостта в най-голямата икономика в света.

„Драги може и да е спасил Германия“, заяви Холгер Шмийдинг, главен икономист в лондонския филиал на Berenberg Bank. „Ръстът на инвеститорското доверие на ZEW е първият предварителен сигнал, че ЕЦБ чрез обещанието си да следва в бъдеще по-скоро действена, отколкото беззъба монетарна политика, е в състояние да измъкне Германия от рецесията“, добави той.

Ръстът при основния индекс на ZEW ясно отразява положителната реакция на изявлението на ЕЦБ за новата програма за изкупуване на облигации", каза на свой ред Алине Шуйлинг, икономист в ABN Amro NV в Амстердам. "Въпреки това ние очакваме германската икономика да се разширява умерено през втората половина на годината, а индустриалният сектор да продължи да изпитва последиците от слабата икономика в еврозоната и забавения ръст на световната търговия“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още