IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия остава двигател на еврозоната

Бизнес активността в германската икономика се подобрява, секторът на услугите дори бележи ръст

11:59 | 20.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия остава двигател на еврозоната

Икономиката на Германия даде поредното доказателство, че се движи по път, доста различен от този на еврозоната като цяло. То е свързано с данните за производствената активност – докато във валутния съюз тя е паднала на тригодишно дъно, в Германия ситуацията се подобрява, показват изчисленията на института Markit.

Макар да отчита известно подобрение, производствената активност в еврозоната се свива за 13-ти пореден месец. Стойността на PMI индекса за септември е 46 пункта, след като за август нивото беше 45,1 пункта.

С данните за септември за еврозоната се формира най-слабото тримесечие от второто тримесечие на 2009 година досега. Средната стойност за периода е 46,2 пункта.

Секторът на услугите също показва слабост, като през септември активността е на най-ниското си ниво от юли 2009 година насам. За месеца са отчетени 46 пункта, след 47,2 пункта за август и очаквания за увеличение до 47,4 пункта през септември. 

В същото време производствената активност в Германия отчита най-добър резултат за последните шест месеца. Макар спадът да продължава, неговият темп се забавя значително.

За септември индексът на активността в производствения сектор се е повишил до 47,3 пункта. През август показателят бе на ниво 44,7 пункта, а прогнозите на анализаторите бяха за 45,3 пункта.

В сектора на услугите дори е постигнат ръст, като е достигнато ниво от 50,6 пункта. Предварителните прогнози бяха за увеличение спрямо август до 48,5 пункта.

Новините подкрепиха борсовите индекси и след острия спад от началото на сесията настроенията се стабилизират. Към 11:40 часа българско време германският индекс DAX стопява загубата си за деня от 1% до 0,25%, а във Великобритания понижението е с 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още