IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските богаташи акумулират все повече богатство

За пет години делът от частните активи, който се пада на най-богатите 10% от домакинствата, е нараснал от 45% на 53%

13:07 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече активи са концентрирани във все по-малко ръце. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече активи са концентрирани във все по-малко ръце. Снимка: Ройтерс

Богатството на домакинствата в Германия очевидно расте, докато активите на държавата намаляват все повече. В същото време най-богатите стават още по-богати, съобщава Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на четвъртия доклад на федералното правителство за бедността и богатството.

Анализът, който излиза на всеки четири години, беше представен от Федералното министерство на труда и социалната политика. В понеделник материалът е бил изпратен за гласуване от други министерства на федералното правителство.

Топенето на активите на публичния сектор се наблюдава от две десетилетия насам. В резултат на спасителните акции, свързани с финансовата и икономическата криза има "промяна в частните активи и пасиви в държавните бюджети".

10% от домакинствата държат над половината от частните активи

Според правителствените данни частните нетни активи са се увеличили от 2007 г. до 2012 г. с 1,4 трлн. евро. Зад тези цифри обаче се крие "много неравномерно разпределение на частната собственост." Така например "най-богатите по активи десет на сто от домакинствата държат повече от половината от общия размер на нетните активи".

Делът на тази десетица е на път да продължи да расте с течение на времето. През 1998 г. този дял, според официалните данни, е бил в размер на 45%, а през 2008 г. в ръцете на тази група от най-богатите домакинства вече са повече от 53 на сто от нетната стойност на активите. Долната половина от домакинствата разполага с малко над един процент от общите нетни активи.

Разликата между Източна и Западна Германия намалява, се казва в доклада. В Западна Германия обаче домакинствата имат недвижими имоти и финансови активи за средно около 132 000 евро, а в източната част – за около 55 000 евро.

Големи разлики анализът намира и в тенденциите при заплатите: при горните процентили тенденция е била положително възходяща, докато долните 40 процента на пълно работно време са претърпели загуби, след като се отчете влиянието на инфлацията. "Подобно развитие на доходите нарушава чувството за справедливост у хората", пише още в документа.

Въпреки това в доклада се защитава увеличаването на т. нар. нетипична заетост. Заетостта на непълно работно време и миниработните места, както и позициите на временен или постоянен договор, не са били за сметка на нормалните условия на труд.

Федералното министерство на труда добавя все пак критично, че "почасовото заплащане, което не е достатъчно, за да осигурява поминъка на самостоятелно живеещ, изостря рисковете за бедност и отслабва социалното сближаване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още