IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква стабилен ръст през втората половина на годината

Според инвеститора Джордж Сорос обаче рецесията ще обхване и немската икономика след около шест месеца

17:53 | 11.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Германия очаква стабилен ръст през втората половина на годината

Очаква се германската икономика да остане стабилна, макар че значителният натиск главно откъм страдащите южноевропейски икономики се запазва, обявиха днес от министерството на икономиката на страната, цитирани от MarketWatch.

В съобщението на ведомството се посочва, че планът на европейската централна банка за изкупуване на държавни облигации на слабите страни от еврозоната ще успее само временно да осигури ликвидност за разтърсваните от кризата икономики. Подобни действия „не могат да заместят структурните и икономическите настройки“, пише още там.

През миналата година и месеците от началото на тази германският износ се повиши силно, но изпреварващите индикатори сочат, че този процес ще се забави, припомнят от MarketWatch.

“Износът за еврозоната, най-важният пазар за германския експорт, намаля значително през първата половина на 2012 г.“ на годишна база, но вносът от региона нарасна, което е знак, че структурните реформи в държави като Португалия имат положително въздействие върху конкурентоспособността им, се отбелязва в съобщението.

От министерството потвърдиха, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,3% през второто тримесечие спрямо първото и с 0,5% на годишна база. През юли износът се е увеличил с 0,5% на месечна база и с 9,2% на годишна, добавиха оттам.

Икономическите индикатори предполагат, че икономиката ще нарасне „сравнително стабилно“ през втората половина на годината, твърдят от ведомството.

Охлаждащата се икономика доведе до ръст на безработицата, но заплащането се увеличи, което повишава разполагаемия доход. Това ще помогне за стабилизиране на потреблението на домакинствата, осигурявайки ключова подкрепа за вътрешния ръст през втората половина на годината, смятат от германското министерство на икономиката.

Вчера легендарният инвеститор Джордж Сорос заяви, че през втората половина на годината дълговата криза в еврозоната ще се отрази неблагоприятно на германската икономика, която ще бъде обхваната от рецесия.

„Предприетият курс на орязване на разходите на фона на нарастващата безработица тласка Европа в по-дълбока рецесия. Това вече не е прогноза, а реалност. Германският народ още не го усеща и не вярва, че това се случва, но нещата в периферията вече вървят на зле. След около половин година рецесията ще обхване и Германия“, твърди Сорос.

Според него германските власти трябва да отменят изискванията си към останалите страни от еврозоната за съкращаване на държавните разходи и да продължат курса на по-нататъшно сближаване на икономиките от валутния съюз.

Сорос предлага на Германия като вариант и излизането от този съюз с цел спасяване на собствената икономика, макар да смята, че най-доброто в настоящата обстановка е запазването на еврозоната и действия за стимулиране на икономическия ръст, намаляване на дълговото бреме и гарантирането на държавните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aman_vd
преди 11 години
и аз Подкрпям мнението на Легендарният инвеститор Джордж Сорос.ако не можеш да помогнеш по добре не вреди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още