IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да изгуби до 10% от БВП при разпадане на еврозоната

В момента рисковете от предаване на кризата чрез банковата система са ограничени, смята икономическият съветник Ларс Фелд

10:32 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия може да изгуби до 10% от БВП при разпадане на еврозоната

Разпадането на еврозоната би довело до изтриването на 10% от брутния вътрешен продукт на Германия. Дори и само излизането на Гърция от валутния съюз би довело до сериозни рискове за бизнеса, смята икономическият съветник на германското правителство Ларс Фелд, пише Ройтерс.

Фелд е един от „петимата мъдреци“, чието мнение оформя обществените дебати в Германия, но въпреки това вижданията им рядко имат директно отражение върху политиката. Той посочва, че според направени изчисления разпадането на еврозоната би предизвикало претенции в Германия за 3,5 трлн. евро.

„Когато голяма част от тези претенции се превърнат в неизплатени дългове, ще последват фалити сред малките и средни фирми и икономиката ще получи удар“, обяснява Фелд. „Икономическият спад би могъл да достигне до 7-10 на сто от брутния вътрешен продукт“, смята той.

Дори и само Гърция да напусне еврозоната, това няма как да стане без значителни разходи, посочва Фелд и обяснява, че рисковете за разпространение на кризата чрез банковата система са значително ограничени. Въпреки това обаче все още имало опасност инвеститорите да започнат да залагат, че и други държави ще напуснат валутния съюз.

През последните месеци доста от високопоставените германски политици по един или друг начин обсъждаха варианти, при които Гърция бива заставена да излезе от еврозоната, ако не изпълнява задълженията си. На този етап обаче канцлерът Меркел и нейните партньори от управляващата коалиция са твърдо против това.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още