IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия запази основния лихвен процент

Въпреки това австралийският долар продължава да поскъпва

09:49 | 02.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Австралия запази основния лихвен процент

Централната банка на Австралия запази основния лихвен процент на рекордно ниските 2%, което е в унисон с пазарните очаквания, но австралийският долар все още поскъпва, пише CNBC.

Всички 24 икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че финансовата институция няма да промени ставката, но 8 от запитаните смятат, че лихвата ще падне до 1,75% или повече до края на декември. Според тях това може да се случи, ако инвестициите извън добивния сектор останат потиснати.

Последната промяна на лихвата бе в началото на май. Тогава централните банкери решиха да намалят ставката с 0,25 процентни пункта от 2,25%.

Въпреки че Централната банка на Австралия смята, че последващото поевтиняване на местната валута е възможно и нужно, австралийският долар поскъпна с 0,4% до 0,7654 долара от 0,7628 преди оповестяване на решението.

Трейдърите считат, че институцията не е направила достатъчно, за да понижи курса на австралийския долар. Пазарният стратег в IG Стан Шаму очаква поскъпването на валутата да спре и низходящата тенденция да продължи, тъй като американският долар ще поскъпва.

„Налице са доста фактори, които влияят на валутата. Един от тях може би са данните за БВП през първото тримесечие, които ще бъдат публикувани утре“, смята анализаторът в Moody's Analytics Матю Чиркоста. „Но поглеждайки напред, ще видим поевтиняването на австралийския долар в следващите няколко месеца, защото САЩ ще вдигнат лихвените проценти.“

Решението на Централната банка на Австралия „е нищо повече от пауза в последния цикъл по разхлабване на паричната политика, който може да доведе до лихва от 1,5% до края на годината. Подобен ход може да хване пазарите неподготвени“, коментира главният икономист за Австралия и Нова Зеландия в Capital Economics Пол Дейлс. Той очаква австралийският долар да поевтинее до 0,70 американски долара до декември.

Други данни от днес показват, че през първото тримесечие дефицитът по текущата сметка на Австралия се разширява до сезонно изгладените 10,7 млрд. австр. долара спрямо ревизираните в посока нагоре 10,2 млрд. австр. долара през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Излишъкът при стоките и услугите се увеличава с 1,8 млрд. австр. долара, което се смята, че ще добави 0,5 процентни пункта към растежа през периода януари-март.

Нетният външен дълг на Австралия се покачва с 3% на тримесечна база до 954,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още