IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия трябва да затегне защитата на пазара на имоти срещу прането на пари

Международен орган препоръчва регулаторите в страната да изискват от консултантите да съобщават за съмнителни сделки

11:31 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Австралия трябва да затегне защитата на пазара на имоти срещу прането на пари

Австралия трябва да затегне защитата на пазара на имоти срещу прането на пари, предупреждава Междуправителствената работна група за финансови действия, цитирана от Ройтерс.

През последните години пазарът на имоти в страната привлече солиден обем китайски инвестиции, като голяма част от тях вероятно са свързани с корупция, посочват от международния орган срещу изпирането на пари.

В доклада му брокерите на имоти в Австралия, както и юристите, са определени като най-рисковите групи на пазара от гледна точка изпиране на пари, тъй като регулаторите в страната не ги задължават да съобщават, ако имат съмнения за някои трансакции.

„Австралия е атрактивна дестинация за чужди постъпления, особено такива, свързани с корупция в Азиатско-тихоокеанския регион, и те се вливат в сектора на имотите“, посочва се в доклада.

Според документа юристите, брокерите на имоти, счетоводителите и търговците на скъпоценни камъни трябва да демонстрират, че не биха подпомагали бизнес, облагодетелстван от корупция или свързван с терористични групи.

Експертите настояват регулаторите в Австралия да започнат да изискват консултантите да съобщават за съмнителни трансакции.

Само преди месец правителството на страната нареди на китайска компания да продаде незабавно имение за 39 млн. австралийски долара (30 млн. щатски долара) край Сидни, тъй като е било закупено незаконно, макар и да не е доказано, че сделката е свързана с пране на пари и корупция.

Веднага след това финансовият министър на страната Джо Хоки обяви, че започват разследвания на сделки с имоти, осъществени от чужденци, за да се провери дали не са заобикаляни правилата за чужди инвестиции в страната.

Австралия, САЩ и Канада са трите най-популярни дестинации за инвестиции на заподозрени в икономически престъпления китайци. През миналата година в Китай тръгнаха серия от разследвания срещу заподозрени в различни престъпления, които са потърсили „убежище“ в чужбина, напускайки страната с огромни суми.

Китайците са най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в Австралия. През 2013 г. те са придобили недвижимости за над 6 млрд. австралийски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още