Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Швеция увеличи количествените си облекчения с 21 млрд. долара

Институцията засега отказва повторното въвеждане на отрицателните лихвени проценти

Централната банка на Швеция увеличи количествените си облекчения с 21 млрд. долара

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Централната банка на Швеция засили стимулите си и обеща да купува корпоративни облигации с цел да ограничи спада на северната икономика и тревожния скок в безработицата.

Riksbank добави още 200 милиарда крони (21 млрд. долара) към количествените си облекчения и удължи програмата до юни следващата година. Институцията заяви, че 10 млрд. крони ще бъдат отделени за корпоративните облигации, като също така предприе мерки за облекчаване на притока на кредити към компаниите през коронавирусната криза, предава Bloomberg.

„Все още не е приключило, така че, за да бъдем на сигурната страна, решихме да направим повече“, заяви управителят на Riksbank Стефан Ингвес пред Bloomberg Television. „Можем да увеличим количествените облекчения още, ако трябва. Ако нещата се подобрят, най-вероятно ще спрем да купуваме“, добави той.

Централните банкери очакват глобалната икономика да се свие с 4,5% през тази година и използват всичките си налични инструменти освен отрицателните лихви. Riksbank се превърна в единствената централна банка в света, която се отказва от прилагането на отрицателни лихвени проценти.

Още по темата

Швеция също се открои с прилагането на възможно най-слабата блокада в Европа, която доведе и до най-високите нива на смъртност на глава от населението от коронавируса.

Въпреки че Riksbank не премина отново към прилагането на отрицателните лихвени проценти, централните банкери са "готови да използват цялата си инструментална кутия" и могат да активират отново тази политика, ако се наложи, каза Ингвес.

"Все още е на масата", каза той в интервюто. „Но обстоятелствата днес са различни в сравнение с тези, когато първоначално въведохме отрицателните лихви през 2015 г., защото човек трябва да се съобразява с факта, че извършваме големи количествени облекчения“, коментира той.

Покупките на корпоративни облигации са все още нов инструмент в арсенала на Централната банка на Швеция, като институцията се консултира с BlackRock за операциите си.  Ингвес каза, че новите покупки ще започнат през септември.

„Ако купим активи за около 10 млрд. крони и направим разнообразни покупки - тъй като е важно да не разполагаме с прекалено големи участия в единични компании - можем лесно, ако е необходимо, да ги увеличим“, каза Ингвес пред репортери и добави: "Трябва да започнеш от някъде".

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фабриките в Европа се връщат към растеж, но продължават с мащабните съкращения