Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Доходите във Великобритания растат с най-бързи темпове от 2015 г.

Безработицата в страната пък достигна най-ниското ниво от 1975 г. насам – 4,2%

Доходите във Великобритания растат с най-бързи темпове от 2015 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Годишният ръст на заплатите (без бонусите) се е ускорил до 2,8% през февруари, съобщи Националната статистическа служба, цитирана от Bloomberg. Инфлацията на потребителските цени е средно 2,9%, като се очаква да се забави до 2% през годината.

Данните могат да засилят спекулациите, че Английската централна банка отново ще повиши лихвите през следващия месец, въпреки че икономиката не се представи добре през първото тримесечие основно заради лошото време в страната. 

Още по темата

Според експертите има опасения, че вътрешният инфлационен натиск се засилва, тъй като недостигът на работна ръка кара фирмите да се конкурират за тях за свободните им работни места.

Заетостта се е повишила до рекордно високи стойности между декември и февруари, след като в икономиката са били създадени 55 хил. работни места. Така безработицата се понижава до 4,2% - най-ниското ниво от 1975 г. насам, което е и под оценките на Английската централна банка.

Връщането на ръста на реалните доходи е добра новина за домакинствата, след като повече от година повишението на заплатите изоставаше от инфлацията.

На фона на това обаче данните за БВП обаче показват, че Обединеното кралство остава на дъното сред страните от Г7 по растеж, което го прави най-бавно развиващата се голяма икономика в света през 2017 г.  Растежът от 1,4% е по-слаб от този на Япония и Италия - другите най-бавно разширяващи се развити страни.

Очакванията, че страната ще отбележи най-бавния ръст сред големите икономики и тази година, остават същите, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Организацията повиши прогнозата си за ръст на икономиката на Обединеното кралство до 1,3% през 2018 г. при засилващото се глобално възстановяване спрямо по-ранната прогноза за разширяване от 1,2%. Ръстът обаче остава най-слабият сред страните от Г20.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ очаква забавянето на растежа в еврозоната да продължи през 2019 г.