IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Опитах се да се справя с мандата си по възможно най-добрия начин

След 8-годишно управление италианецът напуска поста на фона на по-бавен икономически растеж и изчерпан паричен арсенал на ЕЦБ

17:51 | 24.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Марио Драги направи мрачна оценка на икономиката на еврозоната на последната си пресконференция като гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това се случва само седмици след като банката задейства най-противоречивия кръг от стимули за целия мандат на Драги, предава Bloomberg.

Драги каза, че „по-слабият темп на растеж“ забавя ръста на заплатите спрямо инфлацията и посочи, че пазарът на труда е загубил известна част от силата си. Въпреки това той говори за „стабилен“ растеж на заетостта и каза, че рисковете пред перспективите са „в низходяща посока“.

Гуверньорът на ЕЦБ заяви, че решението за запазване на равнището на лихвените проценти отпреди шест седмици и за рестартиране на покупките на облигации е било "единодушно". Няколко бивши и сегашни централни банкери, включително германецът Йенс Вайдман и австриецът Роберт Холцман, се изказаха срещу последните парични стимули на Драги през септември.

Тъй като Германия вероятно е в рецесия, а данните, показващи слабост в производството, се разпространяват към пазара на труда, „всичко, което се случи след решенията ни за провеждане на тази паричната политика показва, че решимостта, на Управителния съвет да действа по същество, е оправдана“, каза Драги.

След 8 години като гуверньор италианецът напуска поста в момент на по-бавен икономически растеж и изчерпан паричен арсенал на ЕЦБ.

Драги овладя дълговата криза в региона, но не успя да постигне целта на институцията за нивото на инфлация. Ръстът на цените в момента е под 1%, докато целта на ЕЦБ е инфлацията да достигне ниво от малко под 2%.

По време на пресконференцията Драги заяви, че е необходима „много гъвкава позиция относно паричната политика за продължителен период“.

„Мерките за базовата инфлация остават като цяло вяли, а показателите за инфлационните очаквания остават на ниски нива“, каза той.

Лихвата по депозитите е на рекордно ниско ниво от минус 0,5% с обещание да бъде намалена отново, ако е необходимо. ЕЦБ съобщи, че лихвеният процент няма да се повиши, докато инфлацията не достигне близко до желаното ниво.

Новата порция количествени облекчения ще започне следващия месец с покупка на активи в размер на 20 милиарда евро (22 милиарда долара).

Икономистите не очакват ЕЦБ да вдигне лихвените си проценти преди края на 2022 г., което означава, че новият гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард ще наследи експанзионистичната позиция на банката, съпътствана от разделенията сред членовете на Управителния съвет по отношение на нейното влизане в сила.

На въпрос как оценява мандата си, Драги отговори, че се е опитал да „се справи по най-добрия възможен начин“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Защо му извеждат тези думи за заглавие? Има ли някой, който излиза от власт, да не каже същото за себе си? Видяхме какво направи. И накаква самокритичност и доблест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 4 години
"най-добрия начин", но за кого ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Sandy
преди 4 години
Пълен некадърник, ама то света от такива недоносени се управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Марио, ти си за затвора! Човек, който обезценява насилствено с лихвите, парите на хората и надува балони на фондови, имотни пазари, е за съда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Бая хора успяха да се вържат на лъжата и да затънат в блатото . Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още