IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама централни банкери напускат Федералния резерв

Робърт Каплан се оттегля заради противоречиви сделки с акции, а Ерик Розенгрен – заради здравословни проблеми

12:49 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Фед. <em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Сградата на Фед. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Американският централен банкер от Федералния резерв Робърт Каплан напуска поста си начело на Фед Далас. Той ще се оттегли на 8 октомври, за да избегне замесването на централната банка във връзка с личните му инвестиции, заяви самият Каплан в понеделник. С търговската си дейност обаче той е спазил правилата за съответствие на банката, твърди финансистът, цитиран от Bloomberg.

„За съжаление, неотдавнашният акцент върху подадените до регулаторите от мен данъчни декларации рискува да се превърне в пречка пред изпълнението на жизненоважната дейност на Федералния резерв“, казва Каплан в изявление, изпратено по имейл от Фед Далас. „Поради тази причина реших да се пенсионирам преждевременно“.

Робърт Каплан

Малко преди това президентът на Фед в Бостън Ерик Розенгрен обяви оставката си в края на месеца по здравословни причини. Той също беше подложен на натиск през миналата година заради противоречиви сделки с акции.

Розенгрен се нуждае от бъбречна трансплантация и иска да се погрижи за здравето си, съобщи той. „Стана ясно, че трябва да се опитам да облекча стреса си, за да мога да се съсредоточа върху здравословните си проблеми“, посочва Розенгрен в писмото си за напускане до председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Розенгрен беше шеф на регионалната банка на Фед в Бостън в продължение на 14 години. Той трябваше да се оттегли следващия юни при навършване на законоустановената пенсионна възраст от 65 години, поясниха от филиала на Фед в Бостън в изявление от понеделник.

Така Фед губи двама ръководители на регионални клонове след неудобни разкрития за борсова търговия от миналата година, считани за "по-ястребово" настроени служители на централната банка – в момент, в който Фед калибрира свиването на помощта за бизнеса.

Ерик Розенгрен

Напусканията би трябвало да облекчат натиска върху Джером Пауъл, който ще свидетелства пред банковата комисия на Сената във вторник. Стъпката може да намали риска този спор да затрудни повторната му номинация като председател на Фед, казва пред Bloomberg Кришна Гуха, ръководител на стратегиите за централните банки в Evercore ISI.

Мандатът на Пауъл начело на Фед приключва през февруари и се очаква президентът Джо Байдън да реши тази есен дали да го номинира отново, или да избере някой друг. Централните банкери, които се срещнаха през миналата седмица, сигнализираха, че скоро могат да започнат да намаляват покупките на облигации, а прогнозите показват, че 9 от 18 са се изказали в полза на повишаването на лихвите от почти нулевото им ниво още през 2022 г.

И Каплан, и Розенгрен бяха подложени на критика през последните няколко седмици, след като техните данъчни декларации за 2020 г., публикувани наскоро, показаха, че са притежавали и търгували с финансови активи, докато Фед подкрепяше активно пазарите през пандемичната криза. Разкритията предизвикаха силна критика заради потенциални конфликти на интереси.

Каплан, който ръководеше Фед Далас в продължение на шест години и преди това беше висш мениджър на Goldman Sachs Group Inc., е извършил множество трансакции за над 1 милион долара през миналата година. И двамата шефове на Фед заявиха по-рано този месец, че ще продадат всички отделни акции до 30 септември, въпреки че са спазили правилата на Фед и етичните насоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още