Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ вероятно ще ускори покупките на облигации, за да се справи с доходността

Според проучване на Bloomberg близо 40% от респондентите смятат, че ЕЦБ ще изразходва в пълен обем определените за програмата средства

ЕЦБ вероятно ще ускори покупките на облигации, за да се справи с доходността

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще ускори темпа на извънредни покупки на активи за справяне с увеличаващата се доходност по държавните ценни книжа, която застрашава бъдещото възстановяване на еврозоната. На това мнение са икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Според данните в проучването над половината от респондентите очакват програмата на стойност 1,85 трлн. евро да бъде удължена и след крайния си срок от март 2022 г. В същото време само една пета от анкетираните очакват ново увеличение в размера на инструмента, което говори, че пазарните движения до момента не са променили фундаментално икономическите прогнози.

За мнозина парични ръководители няма нужда от драстични действия, след като възвръщаемостта на държавния дълг започна да расте миналата седмица. Но въпреки това те също наблегнаха, че ЕЦБ е готова да се бори с евентуални „неоправдани“ ръстове. Засега все още няма доказателства, че централните банки в региона са ускорили покупките.

Следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ ще е на 11 март.

„ЕЦБ ще покаже неудобството си от растящата доходност по облигациите и ще подчертае готовността си да използва всички налични инструменти“, посочва Кристиан Тьодман, икономист на DekaBank. „Но най-вероятно няма да бъде конкретна“, допълва той.

Когато ЕЦБ разшири пандемичната си програма през декември, ръководството ѝ обеща да запази „благоприятните финансови условия“. Тази концепция накара мнозина анализатори да гадаят кои измерители централната банка следи и дали скорошният ръст на номиналната доходност представлява риск.

Близо 40% от респондентите смятат, че ЕЦБ ще изразходва в пълен обем определените за програмата средства, или ще спре, преди да достигне тавана. Медианната оценка за изразходвана сума сред втората група е за 1,6 трлн. евро.

По-голямата част от тези, които очакват удължение на програмата, смятат, че то ще е за три месеца.

Състоянието на пазара на облигации е важно за еврозоната, тъй като суверенната доходност се използва от банките като референтна стойност за кредитиране. Възстановяването на региона вече така или иначе се очаква да е по-бавно от това на много други напреднали икономики заради упорито високите нива на разпространение на коронавируса и бавното ваксиниране, които доведоха до по-продължителни и на някои места по-строги блокади.

От ключово значение за решението на ЕЦБ следващата седмица ще са ревизираните икономически прогнози. Анкетираните са разделени по въпроса дали растежът тази година ще е по-силен, по-слаб или в унисон с предишните прогнози, като песимизмът е с една идея преобладаващ.

Също така мнозинството респонденти очаква увеличение на потребителските цени с по-бърз темп от очаквания през 2021 г. и 2022 г.

Властите обаче предупреждават да не се разчита твърде много на инфлационните стойности, докато не отслабнат временни фактори като данъчни промени и статистически корекции на индекса. Йенс Вайдман, членът на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви в интервю за Bloomberg Television в сряда, че за по-устойчиво ускорение на инфлацията е необходимо да има съответните движения и при заплатите, а такова засега не се наблюдава.

Кога възстановяването ще се засили по-сериозно и дали това ще доведе до ръст на потреблението, както се очаква от някои икономисти, все още остава крайно несигурно.

„ЕЦБ ще вземе предвид, че има предпазливи признаци за икономическо подобрение“, казва Йорг Анжел, икономист към Bantleon Bank. „Но ще наблегне на отрицателните рискове и последователната необходимост за поддържане на извънредно експанзионистична парична политика“, допълва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай е изправен пред недостиг на квалифицирани кадри и младежка безработица