Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ запази лихвите без промяна и обяви край на програмата за обратни изкупувания

Ако икономиката на еврозоната остане устойчива, покупките на активи ще приключат през декември, като преди това ще бъдат намалени до 15 млрд. евро

ЕЦБ запази лихвите без промяна и обяви край на програмата за обратни изкупувания

Снимка: Архив Ройтерс

Напълно според очакванията на пазара Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите в еврозоната без промяна и обяви, че програмата за обратни изкупувания ще продължи до края на годината. Това става ясно от съобщение на ЕЦБ след проведеното днес изнесено заседание на банката в Рига. 

"Управителният съвет на ЕЦБ извърши внимателен преглед на напредъка към устойчиво коригиране на трянда на инфлацията, отчитайки най-новите макроикономически прогнози на експертите на Евросистемата, показателите за натиск върху цените и заплатите и несигурността около перспективите за инфлацията", се казва в съобщението на институцията. 

Още по темата

Управителният съвет ще продължи да прави нетни покупки по програмата за изкупуване на активи с текущ месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. Управителният съвет очаква, че след септември 2018 г., при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията, месечният темп на нетните покупки на активи ще бъде намален на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и тогава нетните покупки да приключат.

Управителният съвет възнамерява да поддържа политиката си да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след края на нетните покупки на активи, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Управителният съвет реши, че лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си равнища поне до лятото на 2019 г. и във всички случаи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира, че развитието на инфлацията остава в съответствие с настоящите очаквания.

Днешните решенияна ЕЦБ запазват сегашната значителна степен на нерестриктивност на паричната политика, която ще осигури по-нататъшното устойчиво доближаване на инфлацията към равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Малко след обявяване на решението еврото поевтиня спрямо долара с 0,56% до 1,1725 долара.

Още от началото на юни стана ясно, че Европейската централна банка ще обсъди по време на срещата си дали да прекрати покупките на облигации по-късно през тази година, подготвяйки инвеститорите за по-нататъшно намаляване на стимулите. 

След възобновяването на растежа с безпрецедентната сума за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трил. евро, банкерите от ЕЦБ се очакваше да решат кога да прекратят покупките, тъй като заплахата от дефлация отдавна е изчезнала, а регионът се радва на най-добрия си ръст от повече от десетилетие насам.

Докато банкерите като цяло бяха съгласни, че покупките на активи трябва да приключат тази година, то управителят на ЕЦБ Марио Драги избягваше официалната дискусия по темата, търсейки повече доказателства, че ръстът на инфлацията е устойчив.

Анкетираните преди днешната среща от Bloomberg икономисти прогнозираха, че ЕЦБ ще повиши депозитната лихва през второто тримесечие на 2019 г., а основният лихвен процент на рефинансиране - през третото тримесечие. Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман и управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало наскоро заявиха, че това са реалистични срокове.

По-късно във фокуса на пазарите ще са насоките, които ще даде управителят на ЕЦБ Марио Драги за следващото развитие на икономиката и съответно на паричната политика.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

7
 
1
 
6
Mohave _ до: ert
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Основно правило е чрез лъжи да се объркат и деморализират инвеститорите . Когато инвеститорите полудеят - те не знаят какво вършат и къде се намират .
4
 
1
 
5
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Нали трябва опашка да има накрая . Като на свинче .
6
 
10
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Не виждам нищо учудващо! Някой да ми каже има ли по света поне една централна банка, която да не работи проинфлационно?
Все едно пчелар да не издои инфлационно меда от кошера а да го остави на търтеите за моабет. Парите развалят всичко живо, не само човека! Гладът е генератор на прогреса! Инфлация му е майката!
6
 
7
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Шляп-шляп педалите, морско колело ...

Те това е положението в ЕС, явно се очертава добра инафлация, кой ти бяга от инфлация, това е целта на всяка икономика.
6
 
13
 
2
ert
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Празните приказки на ЕЦБ вече не хващат дикиш. В смисъл вече звучат като изтъркана плоча, защото всеки път се говори за край на програмата с изкупуванията, разбирай печатането на нови евра, и всеки път не се случва. Нормално е че еврото се срина с 1% за ас след поредната новина от ЕЦБ, а както изглежда ще си продължи по пътя надолу. Кога и как ще се приберат напечатаните и раздадени тук-там евра, никой не знае. Не че някога ще стане де ...

Още от Новини
Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива