IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще обмисли края на изкупуването на облигации през следващата седмица

Банкерите от ЕЦБ трябва да решат кога да прекратят покупките, тъй като заплахата от дефлация отдавна е изчезнала

16:00 | 06.06.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъди следващата седмица дали да прекрати покупките на облигации по-късно през тази година, заяви главният икономист на банката в сряда, подготвяйки инвеститорите за по-нататъшно намаляване на стимулите, съобщава Ройтерс.

След възобновяването на растежа с безпрецедентната сума за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трил. евро, банкерите от ЕЦБ трябва да решат кога да прекратят покупките, тъй като заплахата от дефлация отдавна е изчезнала, а регионът се радва на най-добрия си ръст от повече от десетилетие насам. 

Докато банкерите като цяло са съгласни, че покупките на активи трябва да приключат тази година, то управителят на ЕЦБ Марио Драги избягва официалната дискусия по темата, търсейки повече доказателства, че ръстът на инфлацията е устойчив.

Но коментарите на Петер Прат, близък съюзник на Драги, предполагат, че ЕЦБ е доволна от покачването на инфлацията, което повишава вероятността покупките на активи да бъдат прекратени по-рано.

„Следващата седмица Управителният съвет ще трябва да прецени дали досега напредъкът е достатъчен, за да може постепенно да бъдат прекратени нетните покупки“, каза Петер Прат, главен икономист на ЕЦБ.

“Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да прекрати програмата си за изкупуване на облигации колкото може по-скоро, заяви днес и холандският централен банкер Клас Кнот, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кнот, който също така е член на управителния съвет на ЕЦБ, каза, че инфлацията в еврозоната доближава целевите 2 процента и няма причина да се продължи с програмата за количествено облекчаване (QE).

“По тази причина аз и повечето пазарни експерти сме на мнение, че има смисъл да се обяви бързо край на програмата за изкупуване на облигации”, каза той на среща с депутати в холандския парламент.

ЕЦБ изкупува месечно облигации на стойност 30 млрд. евро и се очаква тази програма да продължи поне до септември. 

Целта на програмата е нивото на инфлацията в еврозоната да достигне малко под 2 процента, като се увеличават парите в обращение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 13
studioaa
преди 5 години
Значи това е сигнал за разпродажба на акции на всички сини чипове в еврозоната. Значи скоро чакаме DAX и CAC 40 да изтрият едно 50% от стойността си и икономическия ръст за 2018 ще е отрицателен без значение от положителната инфлация. Ако имате немски/френски/италиански/испански акции ПРОДАЙТЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО. Ръст на борсите да има с тази хилава европейска икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Няма я, но пък волатилността спрямо долара гони двуцифрени числа на месечна база ;-). Или това не се брои като инфлация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170517-1И да стоиш и да не стоиш.. България е под средното за европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
Ще ти сложа минусче, щото говориш неща на "ангро" дето се вика :http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170517-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2Fето ти статистика на евростат , виж къде сме по самоубийства и после пиши. статията е за нещо много далечно от коментара ти. ужасно далече. напечатали са 2,55 трилиона евро и са пуснали в обръщение :))) и инфлацията я няма . ето едно клипче как се прави:https://***.youtube.com/watch?v=VSE3ubyTH2Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 12
Sandy
преди 5 години
Така ще гръмне имотното балонче, че въздушното налягане в него ще помете всички инвестирали досега в имоти. Общите им загуби ще възлизат на десетки милиарди. Ще има разорени, поболели, от инсулти и инфаркти умрели, самоубили се. Така беше и при предното балонче през 2007-***. Така беше и при балона КТБ, където се поболяха, измряха и самоубиха много хора, но по заповед от високо ниво това беше скрито от медиите. И без това България е на челно място по самоубийства и опити за самоубийство. И без това статистически сме на 3-то място в света по заболеваемост и смъртност, за което също се избягва да се споменава в медиите. И не ми слагайте прибързани минуси на постовете, защото аз стоя зад всяка моя дума. Като дойде време, потърсете ми сметка за казаното, няма да се разсърдя и обида на никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Имотното балонче скоро ще каже пук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още