IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната изпрати 2020 г. с относително добро доверие в икономиката

Индексът на настроенията се е повишил, подкрепен от оптимизма в индустриалния сектор и сред потребителите

14:00 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната се повиши през декември, като производителите показаха устойчивост срещу възраждащата се пандемия, която предизвика по-строги ограничения в целия регион, съобщава Bloomberg.

Индексът на настроенията, изготвян от Европейската комисия, се повиши с 2,7 пункта до 90,4 пункта спрямо предходния месец, главно задвижен от оптимизма сред потребителите и в индустриалния сектор. Показателят за очакванията за заетостта също се възстанови от спада през ноември.

индекс индекс

Данните допълват доказателствата, че европейската икономика е навлязла във втората вълна на блокиране в относително добра форма. През декември Италия и Испания отбелязаха едни от най-силните ръстове на доверието. Доставчиците на услуги и търговците на дребно - тези, които са най-пряко засегнати от държавните ограничения, отбелязват лек спад в настроенията.

Въпреки че икономиката може да се е справила по-добре от очакваното през четвъртото тримесечие, налице е нарастваща несигурност относно представянето в началото на 2021 г. Германия, най-голямата икономика в еврозоната, тази седмица реши да затвори повечето магазини, ресторанти и места за отдих поне до 31 януари. Бавният старт на кампаниите за ваксинация също поставя под съмнение колко бързо предприятията ще могат да се възстановят.

Междувременно продажбите на дребно в еврозоната спаднаха с 6,1% през ноември, най-силното понижение от април насам, когато светът вече беше потънал в сериозна здравна криза.

Европейската централна банка увеличи паричните стимули през декември и удължи спешните покупки на активи до март 2022 г., стремейки се да поддържа ниски разходите за заеми за компании и домакинства. Правителствата също така обещаха непрекъсната подкрепа.

Инфлацията в региона се запазва на ниво от -0,3% през декември за четвърти пореден месец, като показателят, изключващ волатилните показатели за цените на храната и енергията, остава на рекордно ниско ниво.

Производственият сектор на Германия се е справил особено добре в края на миналата година дори когато заразените с коронавирус продължиха да нарастват. Производствените поръчки са се увеличили с 2,3% през ноември, подкрепени от поръчки за инвестиционни стоки от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още