IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Япония се завръща към растеж през октомври

Производителите казват, че планират да засилят активността си отново този и следващия месец

09:39 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фабричното производство в Япония бележи ръст през октомври, слагайки край на тримесечния спад и засилвайки сигналите, че проблемите с глобалните вериги на доставки може би са започнали да отминават, преди да се появи омикрон вариантът на коронавируса, предава Bloomberg.

По-голямото производство на автомобили и заводско оборудване е повишило цялостното производство до 1,1% през септември, съобщи министерство на икономиката във вторник. Производителите казват, че планират да засилят производството си отново този и следващия месец, което е добър сигнал за възстановяването на Япония това тримесечие. Анализаторите очакваха ръст от 1,9% за октомври.

Отделен доклад показа продължаваща устойчивост на пазара на труда. Нивото на безработица е спаднало до 2,7%, а показател за търсенето на служителите, който очертава откритите позиции, все още надвишава броя на търсещите работа.

Макар че производственият ръст и положителните прогнози за производството в Япония увеличават доказателствата, че недостигът във веригите на доставки в Азия може би се облекчава, омикрон вариантът на коронавируса възобновява страховете, че най-лошият сценарий може да наложи повторно налагане на блокадите, ударили икономическия растеж.

Във вторник Япония затвори границите си за нови чужденци – ход, който идва само няколко седмици след като страната успя да охлаби ограниченията на фона на намаляващия брой новозаразени.

„Ако омикрон вариантът бъде открит в Япония и задейства нови рестрикции, това може да промени посоката на възстановяване, но засега това явно не се случва“, коментира икономистът Ацуши Такеда от Itochu Research Institute. „Септември явно бе дъното на производството“, отбелязва той.

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода в понеделник заяви, че очаква икономиката на Япония да се завърне към растеж през следващите месеци, сигнализирайки, че появата на омикрон варианта не е променил особено неговите прогнози. Анализаторите прогнозират възстановяване на Япония това тримесечие, тъй като ограниченията върху сектора на услугите до голяма степен са вдигнати, а нивото на ваксинация е над 75%.

Ръстът в производството през октомври се случва, докато недостигът на части от Азия започва да се облекчава, а производството на автомобили е нараснало за пръв път от четири месеца, заяви представител на министерството.

Производителите, анкетирани за доклада от вторник, казват, че планират да увеличат производството си с 9% този месец и с още 2,1% през декември, но плановете обикновено се оказват по-оптимистични от реалността, а и проучването е проведено преди омикрон вариантът да бъде открит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още