IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед понижи лихвата до почти 0%

Централната банка ще увеличи покупките си на облигации със 700 милиарда долара

23:23 | 15.03.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ предприе поредни непланирани и значителни действия в неделя за стабилизиране на финансовата система. Освен всичко друго, банката понижи основния лихвен процент с цял процентен пункт до диапазона от нула до 0,25 процента. Банката също така обяви нова програма за закупуване на облигации, която се очаква да струва поне 700 милиарда долара. Стъпката последва преди отварянето на пазара в Азия.

"Избухването на коронавируса заплашва широката общественост и нарушава икономическата активност в много страни, включително САЩ", заяви Фед. Централната банка „е готова да използва всички наши инструменти, за да подпомогне притока на кредити към домакинствата и бизнеса", Новият диапазон ще остане на това ниво, докато икономиката не издържи наскорошното развитие и се върне на път за постигане на целите за заетост и стабилност на цените.

Фед ще поддържа лихвените нива близо до нула, „докато не се увери, че икономиката е издържала на последните събития и е напът да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените“, се казва в съобщение на Федералния комитет за отворения пазар. „Това действие ще помогне за подкрепа на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлацията, като се върне към симетричната цел на Комитета от 2%“.

Новата програма за изкупуване на облигации се очаква да се фокусира върху държавни облигации и ипотечни облигации, известни като Mortgage Backed Securities (MBS). Наскоро имаше и усложнения на пазара на MBS. Покупките ще включват държавни ценни книжа за 500 млрд. долара и ипотечни облигации на квазидържавни институции като Fannie Mae и Freddie Mac за 200 млрд. долара. Тази операция ще започне още от понеделник с 40 млрд. долара. 

Предвижда се Фед да се срещне във Вашингтон във вторник и сряда, но ръководителят на централната банка Джей Пауъл не чака дълго, преди да предприеме нови стъпки в борбата срещу коронавируса и нейните икономически последици.

Освен това Фед намалява задължителните резерви на хиляди банки в страната до нула.  Фед активира също така наречените суап линии с пет други централни банки, включително Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка. Това се прави, за да се осигури предлагането на долари по съществуващите канали.

Ходът следва срив на фондовата борса, при който цените на акциите навлязоха на меча територия заради опасенията на инвеститорите от нарастващата икономическа криза заради разпространяващия се коронавирус и това, което те считат като неадекватен отговор от страна на световните политици, включително администрацията на Тръмп.

"Фед стреля с всичките си оръжия наведнъж", коментира Майкъл Фероли, главен икономист в голямата американска банка JP Morgan Chase. Централната банка "правилно направи всичко възможно", но сега не остават много други опции, пояснява той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства хода на Фед в неделя. „Много ме радва. Искам да поздравя Федералния резерв “, каза той на пресконференция във Вашингтон. Тръмп отдавна критикува паричните власти заради затегната парична политика и в събота отново каза, че не е доволен от лихвения процент.В неделя заяви, че "хората на пазарите би трябвало да са очаровани". 

Фед вече намали основния си лихвен процент с 0,5 процентни пункта в началото на март, за да успокои напрегнатите пазари. Ефектът обаче бързо се загуби. Фед се намеси няколко пъти през изминалата седмица, за да осигури ликвидност на паричния пазар и в търговията с държавни облигации на САЩ.

Пауъл сигнализира преди седмици, че централната банка е готова да предприеме драстични стъпки в подкрепа на икономиката и финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 4 години
Няма полезен ход за малкия човек!Ако имаш храна и покрив над главата -бъди щастлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
baba_meca
преди 4 години
при нас едно време печатаха яко и правеха голяма инфлация, но всичко беше държавно, т.е. напечатват едни кинти и дават на всеки по малко - лекари, учители ,работници.... сега централните банки печатат, дават на банките, те дават кредити на фирми и хора и така, но:1. това е кредит не е заплата - трябва да се връща2, става много по бавно от ситуацията дето беше при нас3. по-ограничено е по-обхват заради шуробаженащината- централните банки дават повече кинти на тези банки които са с техни хора, банките дават повече кредити на фирми и физ лица които са техни хора и на по-добри условия...накрая се получава, че не успяват да напечатат толкова много, и толкова бързо и да имат тоолкова голям обхват, че да покрият трилионите спад на пазарите и тогава се получава дефлация т.е. стоките са повече , а парите по-малко. или ако имаш 10 стоки и 10 лева т.е една стока ти е 1 лев то сега се получава че имаш 10 стоки и примерно 7 лева т.е. срещу една стока има 0.7 лева и цените падат и фирмите като са направили разход например 0,75 за пройзводството на стоката, излиза че сега са на загуба 0,05, а преди биха били на печалба 0,25
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Ами нали заради това централните банки започват да наливат пари в икономиките. Сигурно си прав де, причината е в намаляването на инвестициите, но пак не схващам този ефект на доминото, при който и "здравите" компании страдат заедно с останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 4 години
защото някой който е имал акции си е мислил, че има например 1,5 милион а сега има например 1 милион...и той обеднява. като паднат акциите и от борсите се изтриват трилиони то намаляват все едно парите и се харчи по-малко. Това прилича на М0, М1, М2..макар че там е малко по различна логиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Ще пада още златото защото едва около 10% се използва в икономиките.... останалото е за бижута. При криза ти трябва кеш да си купиш бързо храна.... Може да заложиш на разни фирми които се занимават с храни... царевица,жито ... и т.н. Ако държиш да залагаш на метали по добре на сребро/платина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 4 години
Да питам, защо борсовата криза се превръща в икономическа? Ясно ми е, че така става, но защо? Да вземем например една компания, която вчера е струвала два милиарда, а днес е поевтиняла до един и половина. Нали това пак си е същата компания със същия бизнес, какво точно се е променило, че да започва съкращения и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Производителите на тоалетна хартия щели да избият рибата тогава! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
На всички трябва да е ясно, че проблема ще дойде с оповестяването на тримесечните резултати. Когато корорации като Boeing и Apple изпитват трудности цялата икономика се тресе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Дано не гръмне балона, че всички ще сме с лунички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 4 години
Ще се ослушаме и огледаме за момент и... после продължаваме надолу по пързалката. Опитват да замажат проблемите с грешните средства. Всяват повече паника и задълбочават проблемите.По-добре да похарчат парите за предпазване и лечение на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още