Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед понижи лихвата до почти 0%

Централната банка ще увеличи покупките си на облигации със 700 милиарда долара

Фед понижи лихвата до почти 0%

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ предприе поредни непланирани и значителни действия в неделя за стабилизиране на финансовата система. Освен всичко друго, банката понижи основния лихвен процент с цял процентен пункт до диапазона от нула до 0,25 процента. Банката също така обяви нова програма за закупуване на облигации, която се очаква да струва поне 700 милиарда долара. Стъпката последва преди отварянето на пазара в Азия.

Още по темата

"Избухването на коронавируса заплашва широката общественост и нарушава икономическата активност в много страни, включително САЩ", заяви Фед. Централната банка „е готова да използва всички наши инструменти, за да подпомогне притока на кредити към домакинствата и бизнеса", Новият диапазон ще остане на това ниво, докато икономиката не издържи наскорошното развитие и се върне на път за постигане на целите за заетост и стабилност на цените.

Фед ще поддържа лихвените нива близо до нула, „докато не се увери, че икономиката е издържала на последните събития и е напът да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените“, се казва в съобщение на Федералния комитет за отворения пазар. „Това действие ще помогне за подкрепа на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлацията, като се върне към симетричната цел на Комитета от 2%“.

Новата програма за изкупуване на облигации се очаква да се фокусира върху държавни облигации и ипотечни облигации, известни като Mortgage Backed Securities (MBS). Наскоро имаше и усложнения на пазара на MBS. Покупките ще включват държавни ценни книжа за 500 млрд. долара и ипотечни облигации на квазидържавни институции като Fannie Mae и Freddie Mac за 200 млрд. долара. Тази операция ще започне още от понеделник с 40 млрд. долара. 

Предвижда се Фед да се срещне във Вашингтон във вторник и сряда, но ръководителят на централната банка Джей Пауъл не чака дълго, преди да предприеме нови стъпки в борбата срещу коронавируса и нейните икономически последици.

Освен това Фед намалява задължителните резерви на хиляди банки в страната до нула.  Фед активира също така наречените суап линии с пет други централни банки, включително Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка. Това се прави, за да се осигури предлагането на долари по съществуващите канали.

Ходът следва срив на фондовата борса, при който цените на акциите навлязоха на меча територия заради опасенията на инвеститорите от нарастващата икономическа криза заради разпространяващия се коронавирус и това, което те считат като неадекватен отговор от страна на световните политици, включително администрацията на Тръмп.

"Фед стреля с всичките си оръжия наведнъж", коментира Майкъл Фероли, главен икономист в голямата американска банка JP Morgan Chase. Централната банка "правилно направи всичко възможно", но сега не остават много други опции, пояснява той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства хода на Фед в неделя. „Много ме радва. Искам да поздравя Федералния резерв “, каза той на пресконференция във Вашингтон. Тръмп отдавна критикува паричните власти заради затегната парична политика и в събота отново каза, че не е доволен от лихвения процент.В неделя заяви, че "хората на пазарите би трябвало да са очаровани". 

Фед вече намали основния си лихвен процент с 0,5 процентни пункта в началото на март, за да успокои напрегнатите пазари. Ефектът обаче бързо се загуби. Фед се намеси няколко пъти през изминалата седмица, за да осигури ликвидност на паричния пазар и в търговията с държавни облигации на САЩ.

Пауъл сигнализира преди седмици, че централната банка е готова да предприеме драстични стъпки в подкрепа на икономиката и финансовите пазари.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
2
 
3
 
25
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма полезен ход за малкия човек!Ако имаш храна и покрив над главата -бъди щастлив!
1
 
5
 
24
baba_meca до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
при нас едно време печатаха яко и правеха голяма инфлация, но всичко беше държавно, т.е. напечатват едни кинти и дават на всеки по малко - лекари, учители ,работници.... сега централните банки печатат, дават на банките, те дават кредити на фирми и хора и така, но:1. това е кредит не е заплата - трябва да се връща2, става много по бавно от ситуацията дето беше при нас3. по-ограничено е по-обхват заради шуробаженащината- централните банки дават повече кинти на тези банки които са с техни хора, банките дават повече кредити на фирми и физ лица които са техни хора и на по-добри условия...накрая се получава, че не успяват да напечатат толкова много, и толкова бързо и да имат тоолкова голям обхват, че да покрият трилионите спад на пазарите и тогава се получава дефлация т.е. стоките са повече , а парите по-малко. или ако имаш 10 стоки и 10 лева т.е една стока ти е 1 лев то сега се получава че имаш 10 стоки и примерно 7 лева т.е. срещу една стока има 0.7 лева и цените падат и фирмите като са направили разход например 0,75 за пройзводството на стоката, излиза че сега са на загуба 0,05, а преди биха били на печалба 0,25
1
 
3
 
23
фиг.1 до: baba_meca
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами нали заради това централните банки започват да наливат пари в икономиките. Сигурно си прав де, причината е в намаляването на инвестициите, но пак не схващам този ефект на доминото, при който и "здравите" компании страдат заедно с останалите.
1
 
2
 
22
baba_meca до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
защото някой който е имал акции си е мислил, че има например 1,5 милион а сега има например 1 милион...и той обеднява. като паднат акциите и от борсите се изтриват трилиони то намаляват все едно парите и се харчи по-малко. Това прилича на М0, М1, М2..макар че там е малко по различна логиката
2
 
6
 
21
Solar Power до: mariata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще пада още златото защото едва около 10% се използва в икономиките.... останалото е за бижута. При криза ти трябва кеш да си купиш бързо храна.... Може да заложиш на разни фирми които се занимават с храни... царевица,жито ... и т.н. Ако държиш да залагаш на метали по добре на сребро/платина

Още от Новини
Производствената активност в САЩ скача рекордно през юни