IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ЕЦБ похвали идеите на Макрон

Ще дискутираме пренастройка на мерките на централната банка, а не излизане от програмата, твърди още Петер Прат

09:57 | 29.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон получи подкрепа за своите мерки за реформи на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Главният икономист на банката Петер Прат заяви в свое интервю за вестника Les Echos, че идеите на Макрон са „радващи и обнадеждаващи“.

„Вече не става дума за политика на малките крачки. Този път летвата е вдигната много високо“, казва той. Реформите трябва да се приложат, но и да се намери подкрепа у обществото, пояснява икономистът, цитиран и от Ройтерс.

Роденият в Германия белгиец многократно призоваваше правителствата на еврозоната към извършването на реформи, с които да се постигне по-силен икономически ръст.

Френският президент Макрон пък предложи през тази седмица еврозоната да има собствен бюджет и собствен финансов министър. 

По време на срещата на върха на ЕС в Талин германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „между Германия и Франция има висока степен на съгласие. Но все пак трябва да говорим за детайлите“, добави тя.

Междувременно по време на финансова конференция в Берлин Прат заяви, че „ще говорим за пренастройка на нашите действия, не за излизане, и не искам да предреша решението на Борда". Както Ройтерс научи наскоро от вътрешни лица, в управителния орган на ЕЦБ циркулират различни идеи. Редица представители в Борда се стремят да определят обвързваща крайна дата за дейността на програмата за около 2,3 трилиона евро. От друга страна, други банкери настояват намаляването на обема на месечните покупки и датата на прекратяването на програмата да бъдат оставени отворени.

Според сегашните планове покупките на активи в месечен обем от 60 милиарда евро трябва да се изпълняват до края на 2017 г. Ето защо на ЕЦБ ѝ остава относително малко време, за да реши какво следва да се случи след това.

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги даде сигнал за компромис. При последното заседание на ЕЦБ  Драги заяви, че бъдещето на програмата за количествени облекчения ще се реши през октомври.

Водещите икономически институти очакват по-бавно постепенно излизане от хлабавата парична политика, отколкото преди няколко месеца, като оправдават тези очаквания с ниската инфлация.

Според Прат бордът е наясно, че при нормализиране на паричната политика трябва да действа "разумно". „Колко предпазливо трябва да продължим – за това е дебатът в Управителния съвет", подчерта главният икономист на ЕЦБ. От негова гледна точка съществува общ риск пазарите да "реагират прекалено" на комуникациите от страна на ЕЦБ.

Ако обаче нормализирането се извършва в съответствие с продължаващото икономическо възстановяване, то няма да доведе до "специфичен шок за икономиката". Централната банка е използвала всичките си боеприпаси за стабилизиране на ситуацията и сега бере плодовете от „икономическото развитие в еврозоната“. "Много по-добре е ситуацията в реалната икономика и това е много окуражително", каза белгиецът. Но работата на централните банкери все още не е приключила, подчерта още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още