IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ вероятно ще остави лихвите без промяна, но няма да е за дълго

Има възможнност централната банка да предприеме някакви мерки през тази година, за да се справи с поевтинялата йена, смятат икономисти

19:19 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) вероятно няма да промени параметрите по паричната си политика следващата седмица, дори сред нарастващите спекулации, че може да предприеме някакви действия преди края на годината заради поевтинялата йена, съобщи Bloomberg.

Около 89% от общо 45 анализатори, анкетирани от медията, прогнозират запазване на сегашните лихвени равнища и ниво на покупки на облигации. За пръв път от известно време обаче около 11% смятат, че може да има промяна в насоките на банката относно следващите й ходове в посока затягане на паричната политика.

ЯЦБ ЯЦБ

45% от анкетираните са посочили, че е "вероятно" или "много вероятно" централната банка да предприеме някакви мерки през тази година, за да се справи с поевтинялата йена или инфлацията. За сравнение - през март 19% от респондетите смятаха, че има такава възможност.

Един щатски долар трябва да достигне цена от 130 японски йени, за да мотивира ЯЦБ да обмисли промяна в паричната си политика или начина на комуникация, сочат медианните резултати от проучването.

При затварянето на азиатските борси в четвъртък един щатски долар се търгуваше срещу 127,89 японски йени, след като предходния ден за кратко достигна ниво от 129,40 японски йени.

Друго, за което ще следят инвеститорите, са прогнозите на регулатора за тримесечието. Централната банка вероятно ще завиши очакванията си за инфлацията до ниво между 1,5% и 1,9% до края на годината спрямо прогнозираните през януари 1,1%, заявиха лица, запознати със случая, пред Bloomberg.

Икономистите в анкетата очакват ЯЦБ да завиши прогнозите си за инфлацията до 1,7% за тази и до 1,2% за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още