IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена записа най-дългия период на поевтиняване от поне половин век

Трейдърите в Токио се подготвят за допълнително понижение в цената на валутата през следващите месеци

10:44 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската йена продължава да поевтинява във вторник, отбелязвайки най-дългия си период на понижения от поне половин век, докато инвеститорите пренебрегнаха предупрежденията на правителството за резките движенията на валутата и вместо това се фокусираха върху нарастващата разлика в лихвите в Япония и САЩ, пише Bloomberg.

Към 10:13 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 127,91 японски йени, поскъпвайки с 0,74%. Така цената на йената намалява за 13-и пореден ден - това е най-дългият период на понижения според данните на медията, датиращи от 1971 г., след като гуверньорът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че е възможно лихвено повишение от 75 базисни пункта.

円

Понижението в цената бе предшествано от изказване на финансовия министър на Япония Шуничи Сузуки. "Следим движенията на валутния пазар с голяма бдителност", заяви той.

"Освен ако политиката на Япония - паричната и тази, свързана с валутите - не бъде преустроена, вербалните или директните интервенции няма да са ефективни", смята главният форекс стратег в Daiwa Asset Management в Токио Юджи Камеока.

В даден момент от търговията във вторник един щатски долар се търгуваше срещу 128,31 японски йени - най-ниското ниво на азиатскта валута от май 2002 г. От 1 април досега йената е изтрила 5% от стойността си, затова и все повече трейдъри в Токио залагат, че цената ѝ ще спадне до 130 йени срещу щатския долар през следващите месеци.

В понеделник гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода също предупреди за резките спадове в цената на йената, но запази позицията си, че поевтиняването на валутата е добре дошло за икономиката.

"Скорошното поевтиняване на йената, която изтри около 10 йени от стойността си в рамките на около месец, е доста рязко и може да затрудни създаването на бизнес планове от компаниите", каза Курода на изслушване пред парламента. "В този ред на мисли е редно да вземем предвид негативните ефекти", допълни гуверньорът.

Въпреки това ЯЦБ продължава да поддържа ултраразхлабената си парична политика в опит да подпомогне крехкото възстановяване на икономиката, зависещо от свиващото се потребление в страната.

За последно Япония се намеси на валутния пазар през юни 1988 г., когато продаде долари и закупи японски йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още